Alla välfärdstjänster borde knytas till medborgarskapet. Och bara svenska medborgare borde kunna rösta. Det är två förslag som Jimmie Åkesson för fram i intervju med Svenska Dagbladet.

Intervjun (bakom betalvägg) inleds med frågor om samarbete med M och KD. SvD frågar hur det skulle gå att kompromissa om välfärdsfrågor, som arbetslöshets­försäkringen, där Sverigedemokraterna vill ha högre nivåer än de tilltänka samarbets­partierna och att a-kassan ska vara obligatorisk.

– Vi kommer att slåss för att vi ska ha en generös och stabil a-kassa. Det gjorde vi hösten 2018. För att stödja en M-KD-budget då krävde vi att de skulle ändra sig om a-kassan och det gjorde de, svarar Åkesson.

Välfärd till medborgare

En annan knäckfråga är sjukpenningen.

– Den blir en knäckfråga i en förhandling. Jag tror att Moderaterna vill spara 12 miljarder och vi vill lägga till sex-sju miljarder, så det kommer att bli en svår fråga att komma överens om, konstaterar Åkesson.

Men ett sätt att komma framåt är att avgränsa vilka som omfattas av sjukförsäkringen. Sverigedemokraterna vill att alla välfärdstjänster ska ”knytas närmare medborgarskapet”, säger Jimmie Åkesson.

– Det ska i princip gälla all välfärd. De som inte är medborgare behöver kvalificera sig för att få del av den fullt ut.

Det skulle göra att statsbudgeten inte belastades lika hårt som idag.

– Exakt hur viktig den här knytningen till medborgarskapet är för oss får vi återkomma till i eventuella förhandlingar med Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi har åtminstone ett tankegods i partierna som påminner om vartannat. Jag tycker det vore väldigt bra om vi kunde komma fram till nya system, säger Åkesson.

Rösträtt tillhör medborgarskapet

I dag kan medborgare i andra länder få rösta i svenska region- och kommunval om de varit bosatta här i landet i tre år.

– Själv tycker jag det är fullt rimligt att det enbart är svenska medborgare som ska ha rösträtt i alla allmänna val i Sverige.

Flyktingar bör återvända

Åkesson stödjer Danmark som inte vill förnya tillfälliga uppehållstillstånd för en del flyktingar från Syrien, som inte bedöms ha skyddsskäl längre. Han håller inte med kritikerna om att det inte är säkert att återvända.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta Danmarks bedömning. Jag tycker att Sverige borde göra på samma sätt som de gör.