Det är ovanligt att en enda fråga fått så många att byta parti som invandringsfrågan. De senaste tio åren har det varit en ström av väljare från M och S till Sverigedemokraterna på grund av invandringen, säger Widar Andersson, redaktör för Folkbladet.

De tre stora partierna borde ta sitt ansvar och lägga en plattform för en ganska restriktiv invandringspolitik, menar Widar Andersson (S).

Småpartierna bestämmer för mycket

I den aktuella striden om utökade undantag på ”humanitär skyddsgrund” i asylpolitiken säger Widar Andersson att Socialdemokratin ”tyvärr gjort sig beroende av tre små partier” (MP, L och C) som alla är för ökad invandring. ”Partiet försöker krångla sig ur det här” och han tror inte att MP får sin vilja igenom i riksdagen.

Han vänder sig mot ”de våldsamma överdrifterna” i debatten och ger därför beröm till partiledarna som diskuterade den heta frågan om invandringens ekonomiska, sociala och kulturella belastning i SVT:s Agenda i helgen.

– Det var en bra debatt mellan Nyamko Sabuni (L) och Jimmie Åkesson (SD) i Agenda. De argumenterade faktiskt sakfrågan utifrån väldigt olika positioner, sa Andersson.

– Hittills har man bara skränat och ropat. Det är en tillnyktring om vi kan diskutera detta som den stora fråga det är och komma fram till bättre politik.

Närmare samarbete S och C

Widar Andersson tror Socialdemokratin och Centerpartiet kommer göra seriösa försök till samverkan på allvar, inte bara som motstånd mot SD. Men då måste C acceptera att V är med.

Andersson tror inte att Socialdemokraterna kommer att straffas för hanteringen av coronapandemin.

Se hela intervjun i Riks: