Statsminister Stefan Löfven menar att man aldrig kan garantera att våldsdåd inte inträffar. Detta som kommenterar till att en afghansk 22-åring försökt hugga ihjäl sju personer i Vetlanda. Men politiken hade kunnat förhindra många våldsdåd med en annan politisk inriktning.

Vi kom undan med förskräckelse 2010 då en irakier försökte utföra islamistiskt bombdåd på Drottninggatan i Stockholm under julhandeln. Målet var att döda svenskar, men han hade endast ihjäl sig själv.

Vi såg hur en eritrean som fått avslag på asyl högg ihjäl två på IKEA i Västerås 2015. Han valde de ”som såg mest svenska ut”. Detta som hämnd för avslaget.

Vi såg hur en uzbek kapade lastbil och körde ihjäl fem på Drottninggatan i Stockholm 2017, detta sedan han fått avslag på asylansökan och ville utföra islamistiskt terrordåd mot svenskar. Han skulle ha utvisats flera månader innan terrordådet genomfördes, men fanns kvar i landet.

Nu har en afghan som inte fått besked om uppehållstillstånd försökt hugga ihjäl sju personer i Vetlanda en vanlig vardagseftermiddag.

Listan kan bli längre

Statsministern kan inte garantera att listan ovan inte blir ännu längre med tiden.

– Vi kommer aldrig att kunna garantera att inga våldsdåd händer, sa statsminister Stefan Löfven (S) då han näsan ett dygn efter blodbadet i Vetlanda framträdde för medierna.

På frågan varför inte svenska politiker gjort mer för att förhindra ett våldsdåd som det i Vetlanda i onsdags, svarade inrikesministern:

– Vi gör väldigt mycket för att förbereda oss för att kunna hantera sådana här svåra situationer i Sverige och i andra länder, men det är nästan omöjligt att garantera att vansinnesdåd eller terroristdåd inte ska inträffa överhuvudtaget i ett land, sa Mikael Damberg.

Om de inte släppts in i Sverige hade detta inte hänt

Men ingen av de ovan nämnda gärningsmännen hade behövt bli insläppta i Sverige. Detta besinningslösa våld mot inte ont anande människor mitt i vardagen hade inte inträffat med en restriktiv invandringspolitik.

Detta våld är en del av det mycket höga pris som svenska folket får betala för en generös migrationspolitik och obefintlig förmåga att integrera analfabeter i det högindustriella Sverige.

Hur högt ska priset få bli?