Gärningsmannen lurade in en flicka som var på fest på Tallbohovskolans fritidsgård i Jakobsberg, norr om Stockholm, i en tomt utrymme och våldtog henne.

Mannen erbjöd sig att hjälpa till att leta efter hennes väninnor. Han fick med sig henne i ett tomt rum och låste dörren. Där tog han stryptag med ena handen runt hennes hals och började ta på hennes bröst och rumpa med den andra handen. Hon fick svårt att andas och ont i halsen och försökte knuffa bort honom.

Kastade henne på en soffa och våldtog henne

När hon sade ”vad gör du, jag vill inte” svarade han bara ”håll käften, hora”. Och hennes försök att knuffa bort honom gav han henne två örfilar med sin högra hand.

Gärningsmannen tog tag i hennes armar, kastade ner henne på en soffan så att hon hamnade på rygg och drog ner hennes byxor. Han sade återigen åt henne att ”hålla käft” medan han våldtog henne.

Hon hörde under våldtäkten att henens två väninnor ropade hennes namn utanför dörren och bankade på den. Men afrikanen höll för hennes mun så att hon inte kunde ropa tillbaka.

Efter fullbordad våldtäkt lyckades flickan knuffa bort mannen, dra upp byxorna, låsa upp dörren och springa ut från rummet.

Gärningsmannen uppgav sig vara 18 år

Minimistraffet för våldtäkt är egentligen två års fängelse. Men Attunda tingsrätt tar i sin dom fasta på att mannen som är född i Afrika uppger sig ha varit 18 år vid brottstillfället.

Domstolen konstaterar att ”visst våld använts” under våldtäkten: ”men våldet har varit av relativt lindrigt slag”.

”Enligt praxis brukar en reduktion för en artonåring ske med ungefär hälften. Vid långa fängelsestraff kan det därutöver ofta vara rimligt att sätta ned straffet mer än vid kortare frihetsstraff eller bötesstraff. Detta innebär att straffmätningsvärdet – med mindre avrundning neråt – motsvarar fängelse i 1 år”, skriver tingsrätten i domen.

På grund av det svenska systemet med två tredjedelsfrigivning innebär 1 års fängelse i själva verket 8 månaders fängelse.

Gärningsmannen kan inte utvisas eftersom han fått svenskt medborgarskap.