Sverige är ännu en gång på efterkälken i pandemibekämpningen. Nu tappar vi hälften av vaccinleveranserna och målet om att vaccinera alla till juni blir inte av.

Regeringen förmår inte företräda svenska intressen i den globala kampen om vaccinleveranserna. Medan Israel och Storbritannien varit tidigt ute med beställningar och planering, tack vare starkt politiskt ledarskap, har EU-länderna visat oförmåga, seghet och inkompetens.

Expressen rapporterar att miljontals doser av vaccin till Sverige från olika läkemedelsbolag fördröjs.

Folkhälsomyndighetens prognoser visar att vaccinleveranserna ändrats kraftigt senaste månaderna.

Prognosen på 1,3 miljoner doser från AstraZenica för april har nu blivit 0,7 miljoner. Vaccinet från Moderna minskar från mars till april istället för att öka. Också Pfizer sänker sina leveranser till Sverige.

I april räknade Folkhälsomyndigheten med att Sverige skulle få totalt 3,4 miljoner doser vaccin, men den prognosen har nu sänkts med över en miljon doser. I maj skulle 4 miljoner doser levereras, men det ser nu ut att bli bara 2,7 miljoner. Och över 5,5 miljoner doser i juni förväntas nu bli 4,8 miljoner doser.

Vaccinförseningarna innebär att målet om att vaccinera alla till juni riskerar att spricka, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström.