Påsken 2019 slog nio jihadistiska självmordsbombare till mot kyrkor och hotell på Sri Lanka. Några av de rikaste muslimska familjerna på ön låg bakom och den kristna minoriteten protesterar nu mot misstänkt mörkläggning från regeringens sida.

Under söndagen uppmärksammade tusentals kristna på Sri Lanka de 279 döda i det islamistiska terrordådet påsken 2019.

Nio självmordsbombare som var anslutna till den islamistiska terrorgruppen National Thowheed Jamath riktade in sig mot tre kyrkor och tre lyxhotell. De dödade 279 människor och skadade minst 500.

– Regeringen borde vara mer engagerad i en ärlig utredning om det påstådda engagemanget av politiska krafter bakom bombningarna, de som planterade dem och gav dem ekonomiskt stöd och internationella organisationer bakom bombningarna, sade katolske kardinalen Ranjith, som är ärkebiskop i Sri Lankas huvudstad Colombo.

– Vi vill se att en praktisk process äger rum före den 21 april. Om en sådan process inte äger rum måste vi mobilisera folket starkare, sa han till den katolsk-asiatiska nyhetsbyrån UCA.

De kristna, som på Sri Lanka är en minoritet och utgör cirka sju procent av befolkningen, misstänker att regeringen tänker dölja fakta om de väletablerade muslimer som misstänks ligga bakom terrordådet. Flera söner till en av öns rikaste familjer fanns bland självmordsbombarna.