Transportarbetarförbundet hade inte fog för att utesluta lastbilschauffören Mats Fredlund för att han valts in i Kirunas kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Det meddelar Stockholms tingsrätt idag.

Domstolen menar att fackförbundet Transport inte hade något stöd för uteslutningen i sina stadgar.

– Domen är enligt mina förväntningar, säger Mats Fredlund till Samtiden.

– Det här har vi vunnit, så kände jag redan efter domstolsförhandlingarna förra månaden, säger han.

Strid för alla medlemmar

– Jag har tagit den här striden för alla medlemmar. Domen bekräftar att facket inte får sätta åt sina medlemmar för deras partival.

– Det här har givit dom en knäpp på näsan, konstaterar Fredlund.

På frågan om han tror Transport kommer att överklaga till hovrätten svarar han att de kommer att göra det om de finner minsta möjlighet.

Fredlund fick dock inget skadestånd i tingsrättsdomen.

– Jag skiter i pengarna, svarar han.

Skadeståndet var mer symboliskt. Det viktiga är att hans rättegångskostnader på 350.000 kr får betalas av Transport.

Uteslutning har inte stöd i stadgarna

– Målet har huvudsakligen behandlat frågan om Förbundets uteslutningsbeslut haft stöd i Förbundets stadgar och tingsrätten har, vid en objektiv tolkning av dessa stadgar, funnit att uteslutning inte haft stöd i nämnda stadgar, säger rådmannen Joakim Munter i en kommentar.

Mats Fredlund i Kiruna stämde i domstol Transportarbetarförbundet för att han blev utesluten och gått miste om alla de rättigheter som är förknippade med medlemskap i facket.

Transport menar att medlemskap i Sverigedemokraterna räcker för uteslutning. Detta trots att han inte gjort sig skyldig till något som brutit mot Transportarbetarförbundets stadgar. Men nu slår alltså domstolen fast att fackförbundet inte har rätt att utesluta honom.

Transport är det LO-förbund som har drivit den hårdaste linjen gentemot Sverigedemokraterna. Man utesluter medlemmar som engagerar sig i ”fel” parti. Andra LO-förbund avsätter dem som är fackligt förtroendevalda om de är medlemmar i ”fel” parti.

– SD kommer nog att flytta fram sina positioner, säger Pontus Mattsson i SVT om vad segern för Mats Fredlund betyder för relationen mellan SD och LO.