De kommuner som tidigt införde tiggeriförbud kan nu rapportera ökad trygghet i lokalsamhället. Det gäller såväl Sölvesborg i Blekinge som Lidingö i Stockholms län.

Två år har snart gått sedan det uppmärksammade tiggeriförbudet infördes i Sölvesborg. Man var den tredje kommunen i landet att rösta ja till ett förbud mot tiggeri, efter Vellinge och Katrineholm. Bakom beslutet stod SD, M, KD och det lokala partiet SoL, medan oppositionen röstade emot ett förbud.

– Syftet var att just att få bort tiggeriet från våra gator, så vi har träffat målet. Sedan hade jag egentligen önskat att det här var något man tog ansvar för på nationell nivå över hela landet, säger kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) till SVT.

Enligt polisen försvann tiggarna från Sölvesborg i samband med att förbudet infördes, och man har inte behövt göra några ingripanden.

Lidingö också nöjda med förbud: ”ordning och reda”

Tiggarna har lämnat Lidingö efter att det lokala förbudet trädde i kraft för över ett år sedan. Så förklaras det faktum att polisen inte en enda gång hr bötfällt någon för ha brutit mot de lokala ordningsföreskrifterna där tiggeri förbjuds på vissa centrala platser. Ett förbud som infördes för drygt ett år sedan.

– Det här visar att tiggeriförbudet fungerar. Om det kommer hit någon som tigger informerar vi om vilka regler som gäller och då försvinner de från Lidingö, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) till SVT.

Tre har bötfällts för tiggeri

Efter dom i Högsta förvaltningsdomstolen i december 2018, som förklarar att kommunfullmäktige har rätt att införa tiggeriförbud på angivna platser i kommunen, har Vellinge, Staffanstorp, Sölvesborg, Bromölla, Skurup, Trelleborg, Kungsbacka, Katrineholm, Täby, Lidingö och Danderyd infört förbud mot tiggeri på centrala platser.

Två kommuner, Eskilstuna och Munkedal, har försvårat tiggeri genom att kräva tillstånd för ”passiv penninginsamling”. I Eskilstuna har tre bötfällts för att man inte haft tillstånd, enligt SVT.