Katalysatorer ur äldre bilar har blivit efterfrågade bland tjuvar. Under 2020 skedde 3.197 stölder av katalysatorer, jämfört med 74 under 2019. Det är en ökning på mer än 4.000 procent och orsakat skadekostnader på cirka 65 miljoner kronor.

Enligt Larmtjänst är det uppenbart att stöldligor ser dem som en lönsam inkomstkälla. Antagligen är det ädelmetallerna i katalysatorerna som lockar. 

– Det vi ser är att stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. Det är inte bara Sverige som är drabbat av dessa stölder. Storbritannien är ett annat land som är hårt drabbat av denna typ av stölder, säger utredaren Torbjörn Serrander hos Larmtjänst till Byt Bil.

Det är främst äldre bilar av märkena Toyota och Mitsubishi som drabbas men också nyare transportbilar. 

Om man räknar bort katalysatorerna, har skadekostnaderna när det gäller stölder av bildelar för försäkringsbolagen ökat med cirka 12 procent, till 184 miljoner kronor under 2020, jämfört med året innan. Enligt Larmtjänst är det storstadslänen som är mest utsatta, även om ökningen är marginell i Region Stockholm och Region Väst. Dock finns det en markant ökning i Region Syd, där stölderna ökade med 20 procent, jämfört med 2019.

– Brotten tycks i stor utsträckning begås av organiserade ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum. Delarna antas i stor utsträckning föras ut ur landet för att användas som reservdelar, säger Serrander .