Nyamko Sabuni (L) har till slut agerat som partiledare och satt ned foten: hon vill se ”borgerlig” regering med stöd av Sverigemokraterna.

Räkna med att detta besked kommer att göra Socialdemokraterna än mer panikslagna, vilket innebär att de kommer att hata, gapa och skrika än mer i falsett än hittills.

Vi är nog många som väntat i mer än ett år på att Nyamko Sabuni skulle ändra på den förödande kurs som hennes företrädare Jan Björklund stakade ut med S-samarbete. Nu deklarerar hon att L vill ansluta till M och KD och därmed återuppliva det hon kallar ”borgerligt samarbete”.

Skälet att det tagit så lång tid för den nye partiledaren är att hennes parti är djupt splittrat, ja nästan delat mitt itu. Hon vann stöd för sin nya linje med siffrorna 13-10 i partistyrelsen och med rösterna 11-8 i riksdagsgruppen.

Det visar att minoriteten är väldigt stor. Partiet är verkligen splittrat. Och Sabuni behöver också vinna stöd i den större församlingen partirådet som sammanträder den 28 mars. Först om också majoriteten där ställer upp på Sabunis rakare linje vet vi var vi har L-partiet. Iallafall för stunden.

Opposition från Stockholm

– Det är ganska tydligt att vi har två olika åsikter i partiet. Vi har väldigt olika synsätt på hur man ska hantera SD, säger Stockholmspolitikern Jan Jönsson som föreslog att partiet ska förespråka 1) gamla alliansen, 2) gamla alliansen plus MP och 3) L som oberoende spelare.

– Vi borde ta strid mot nationalpopulisterna och inte söka samarbete med liberalismens allra främsta fiender, säger en annan Stockholmspolitiker, regionrådet Anna Starbrink till Expressen.

Allt handlar om symboler och image – inte sakfrågor

Sprickan handlar om man ska förhandla med riksdagens tredje största parti, Sverigedemokraterna. Sabuni säger nej till att ingå i en regering med SD, men utesluter inget annat vilket innebär att L kan budgetförhandla med SD.

Hela striden i L handlar alltså inte om några sakfrågor, utan enbart om symboler och image. Ska L förena sig med vänstern och se uppemot två miljoner väljare som extremistspöken mitt på ljusan dag? Eller ska man diskutera sakfrågor och se traditionellt på politik, dvs jämföra partiers ståndpunkter och se om man kan jämka ihop sig?

Har Sabuni fått kontroll över partiet nu?

Nyamko Sabuni vann överraskande partiledarvalet i juni 2019 över stockholmsfalangens Erik Ullenhag, just därför att hon hade fötterna på jorden och ville diskutera sakfrågor och inte låta vänsterns sinnessjuka relationsspel dominera.

Först nu har hon tillräckligt stöd internt för att gå ut med den strategin externt. Varför just nu? Det kan finnas en uppgörelse internt om att den förlorande sidan inte kommer att lämna partiet och därmed spränga det i bitar, om de förlorar på partirådet.

Men bäst om L åker ur

Även om det alltid är bra att partier intar klara och tydliga sakpolitiska positioner istället för att inta positioner utifrån hur andra agerar och därmed ägnar sig åt tarvliga relationslekar, så är L-partiet opålitligt.

Det går helt enkelt inte att räkna med L för att bygga en majoritet för en ny regering. Men om M, KD och SD når riksdagsmajoritet, vore det inte fel att ytterligare utöka den riksdagsmajoriteten med L. Säkrast vore ändå om L åkte ur riksdagen 2022 och deras mandat fördelades på de andra partierna.