Trots att vikten av intensivvårdsplatser med respiratorer blev tydlig under pandemin ska svensk sjukvård lägga ner och avveckla platserna på Sollefteå sjukhus – för att spara pengar.

Under presskonferens igår meddelade Region Västernorrland att IVA-platser med respirator på Sollefteå sjukhus avvecklas. Det betyder att det blir 12 mil för patienter med andningsstopp till närmaste respiratorer i Sundsvall.

”Katastrof för Sollefteåborna”, säger kritikerna. På sjukhuset har man tidigare sparat in på akutkirurgi och BB, rapporterar Aftonbladet.

Intensivvårdsläkaren Helena Toss som jobbat i 20 år på sjukhuset säger upp sig i protest om förslaget blir verklighet. I ett öppet brev till regionen skriver hon att det inte går att bedriva IVA-vård utan respiratorer.

“Jag vill inte jobba under de här villkoren. Kommer inte att göra det/…/ Jag tål inte att vi ljuger och säger att vi inte försämrar vården, och ser det som min plikt att inte delta i den lögnen”, skriver hon i brevet.

Region Västernorrland ska spara 474 miljoner de närmsta två åren, och besparingarna drabbar även sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik. Regionpolitikerna ska ta ställning till de slutgiltiga sparförslagen i april.