Politiker talar om dyra höghastighetståg medan man ansvarar för en järnväg där tågen inte kommer i tid när det snöar. Kanske skulle politiken bevisa att man klarar gamla järnvägsanläggningar innan man bygger nya?

Under februari kom 88,8 procent av alla persontåg i tid (vilket betyder inte mer än 5 min försening). Det är första gången sedan oktober 2018 som punktligheten låg under 90 procent.

– Det är tre år sedan vi upplevde en liknande vinter som i år, säger Roberto Maiorana, trafikchef på Trafikverket.

Han arbetar med att se över hur Trafikverket lokaliserar snöröjningsfordon och infört nya rutiner för att snabbare kunna evakuera och röja när fordon oavsett orsak blir stående och därmed stoppar trafik, skriver verket på sin hemsida.

Även antalet sent inställda avgångar sköt i höjden i februari. Utöver snön orsakades driftstörningar av en urspårning vid Häggvik norr om Stockholm och en plankorsningsolycka på västkusten.

– Det årets inledning, efter två år med rekordsiffror, visar med all tydlighet är två saker; Dels att punktlighetsarbetet aldrig kan eller får stanna av, dels att det inte finns en enskild åtgärd som tar oss närmare målet, säger Roberto Maiorana till G-P/TT.