En tonårsflicka våldtogs i kolonistuga på Järvafältet, nära Rinkeby, under en hel natt. Hon hotades med pistol i munnen och misshandeln gjorde att hon blödde kraftigt. En av gärningsmännen kommer nu undan med några timmar samhällstjänst.

Våren 2020 dömde tingsrätten en fjärde gärningsmannen till ett års fängelse för grov våldtäkt. Domen överklagades dock till hovrätten som återförvisade målet till tingsrätten. När nu den nya domen fastställts i Solna tingsrätt blir påföljden endast samhällstjänst.

Tidigare har tre män i 20-årsåldern dömts för grov våldtäkt mot flickan. Skälet till att den fjärde döms först nu är att nya DNA-bevis inkommit.

Grov gruppvåldtäkt

Alla dömda gärningsmän har invandrarbakgrund. De höll fast flickan och hjälptes åt att våldta henne vaginalt och oralt. När flickan skrek förde en av männen in en pistol i hennes mun, påhejad av de andra, och riktade dödshot mot henne.

Efter att de var klara med de upprepade våldtäkterna tryckte en gärningsman upp pistolen i flickans underliv så att hon fick kraftiga blödningar.

– Nu ska du också få njuta, förklarade han enligt tingsrättsdomen.

Offret berättade efteråt att hon kände att något ”gick sönder” i hennes underliv och att hon trodde att hon skulle dö. Först på morgonen lyckades hon ringa sin pappa som letade efter dottern tills han fann henne, helt genomblodig.

– Jag kan inte tänka sig att någon levande människa kan må sämre än hon gjorde där och då, berättade pappan efteråt.

Slipper fängelse

Tingsrätten konstaterar att straffvärdet är 5 års fängelse, men på grund av ungdomsrabatten och att det gått sex år sedan gruppvåldtäkten slipper han fängelse helt och hållet. Sammanfattningsvis ”finner tingsrätten att påföljden ska bestämmas till villkorlig dom och samhällstjänst”.

Efter gruppvåldtäkten har gärningsmannen fått svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas med nuvarande lagstiftning.