Den av Sveriges Radio P3 hyllade rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud som sitter häktad åtalas nu för en rad brott tillsammans med 29 andra misstänkta. Brottsrubriceringarna är försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse, rån, människorov, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Rapparen har enligt åklagaren haft en ”central betydelse” för att möjliggöra kidnappningen av en artistkollega, en annan rappare, förra våren.

Åklagaren har på tisdagen lämnats in stämningsansökan där det står: ”Yasin Mahamoud har i samråd med (NN) beslutat att bemäktiga sig och föra bort samt spärra in (artistkollega) i syfte att skada honom till liv eller hälsa och att öva utpressning”.

Krävde tre miljoner kronor

Artistkollegan har förts i bil till en lägenhet i Vårberg söder om Stockholm. Där har man tejpat hans mun med silvertejp, bakbundit honom, hotat honom med pistol och kniv, satt ett koppel kring hans hals, tryckt en fot mot hans huvud, dragit bak hans huvud när han bakbunden legat ned på mage. Man har skurit honom med kniv i ansiktet, på benet och på överkroppen samt utövat annat våld mot hans ansikte.

Syftet har varit att med våld och vapenhot pressa offret på tre miljoner kronor. De rånade honom på Rolexklocka för 300.000 kr.

Körde runt med kidnappade artistkollegan

Gärningsmännen har dessutom, genom olaga tvång, förmått artisten att därefter på okänd plats i Stockholm, hämta och till dem överlämna ett vapen samt två guldkedjor, till ett värde av 163 000krTvånget har bestått i ett underförstått hot om ytterligare våldsbrott om denne inte efterföljer begäran, vilket framgår av åtalet som lämnades in idag.

Senare planerade det kriminella gäng som Yasin ingår i att detonera en bomb utanför artistkollegans lägenhet.

Yasin och övriga gärningsmän tvingades avbryta kidnappningsplanen då de upptäckte att ”det är mycket poliser ute aktuell natt”, kan man läsa i åtalet.

30 personer åtalas för inblandning

Ytterligare 29 personer, de flesta av dem med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket, åtalas för brott som förberedelse till mord, sprängdåd och grova vapenbrott.

Enligt åklagaren Anna Stråth har Yasin planerat kidnappningen och organiserat brottets utförande genom att bland annat motta och föra vidare information, skriver Aftonbladet.

Det framgår att Yasin planerat kidnappningen och föreslagit hur delar av fällan ska byggas upp. Åklagaren uppger att Yasin föreslagit att han ska ta med offret, och att en av gärningsmännen ska dra ut offret när de stannar med bilen vid ett rödljus.

I åklagarens handlingar står att läsa: ”Upplägget är att ta [offret] i närheten av studion i stan, men när han åker vidare till en studio på Solna så ändras planen till att ta honom där. Upplägget ändras återigen, till att ta [offret] när han åker hem”.