I samband med att den nu våldtäktsåtalade RFSL-anställde utreddes har polisen funnit olagligt register över känsliga personuppgifter.

Härvan med RFSL växer.

Migranter som flytt andra länders förtryck mot sexuella minoriteter har i Sverige hamnat hos gayorganisationen RFSL. Där har flera hundra blivit registrerade efter sexualitet, ålder mm och vissa har blivit våldtagna.

Nyligen åtalades den man som under sin anställning på RFSL Stockholm våldtagit och sexuellt ofredat flera unga män som sökt asyl i Sverige på grund av förföljelse av sexuella minoriteter. De asylsökande hade fått rådet att ta hjälp av den nu åtalade mannen i sin asylprocess.

Under våldtäktsutredningen har polisen funnit ett misstänkt olagligt register med känsliga personuppgifter.

Polisen utreder olagligt register

Nu har en ny förundersökning startat om olaga register. Den åtalade RFSL-anställde hade på sin dator ett omfattande register där asylsökandens namn, nationalitet, ålder och sexuell inriktning, som bisexuell, transperson, homosexuell eller hetero.

– Det här är ett dokument som vi hämtat från hans dator i hans bostad. I den här finns det en sammanställning på klienter han har haft under den här tiden, och där bland annat målsäganden finns. Sedan, vad som exakt ingår i sammanställningen, kan jag faktiskt inte kommentera, säger åklagare Reena Sarwar till Sveriges Radio.

Datafilen med mer än trehundra namn har laddats ner i den misstänkte våldtäktsmannens dator vid ett visst klockslag. Det är oklart varifrån datafilen med personuppgifterna kommer, om det är från en annan dator som mannen haft eller om filen är kopierad och kommer från annan dator hos arbetsgivaren RFSL.

Från RFSL vill man inte kommentera de nya brottsmisstankarna.

*

Se fler nyheter om RFSL.