Homosexuella som flytt våld och förföljelse i sina hemländer och sökt asyl i Sverige hänvisades till gayorganisationen RFSL. Där blev de våldtagna i organisationens lokaler.

Nu har en man i 50-årsåldern åtalats för sex våldtäkter och två sexuella ofredanden mot fyra migranter. Övergreppen skedde på mannens tjänsterum när migranterna sökte hjälp av honom i egenskap av ”migrantkonsulent” på RFSL Stockholm.

Migranterna, yngre män i 25-30-årsåldern, upplevde sig enligt åklagaren vara i beroendeställning till mannen.

– De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige. Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, säger åklagaren i ett pressmeddelande.

Mannen har suttit häktad sedan 11 december i fjol. Han har arbetat för RFSL i mer än 20 år och är själv född i utlandet.