Angela Merkels regerande Kristdemokrater gör historiska valförluster i två viktiga delstater. Man tror att coronahanteringen är orsaken. Men tyska regeringen har ansvar för långt färre dödsfall än den svenska S-regeringen.

Kan regeringsbärande CDU:s valförluster i delstaterna Baden-Wuerttemberg och Rhineland-Pfalz förebåda också svenska Socialdemokraters valförluster?

Angela Merkels efterträdare som kanslerskandidat i CDU inför höstens förbundsdagsval, Armin Laschet, erkänner att regeringen hade kommit till korta i sin hantering av utbrottet och det har lett till växande allmän ilska.

”Koronakrisen drabbar alla i vårt land, och det är därför det har diskuterats om koronahantering. Vi måste förbättra här”, sade han till journalister i Berlin och erkände att valresultaten var ”nedslående” för CDU, rapporterar AFP.

Corona blir allt större hot mot S

Om ledande tyskt regeringsparti, som uppvisar 892 dödsfall/miljon invånare i corona, förlorar väljarstöd, vad betyder det då för det ledande svenska regeringspartiet, som uppvisar 1.291 dödsfall/miljon i corona?

Förvisso kommer coronakrisen att – förhoppningsvis – vara över inför det svenska valet hösten 2022, men väljarna har ändå att utvärdera hur regeringen skött en kris och om den är regeringsduglig.

Förra gången vi hade en större krishantering, Tsunamin 2004, gick det inget bra för Socialdemokratin. Sverige var med 543 dödsoffer och cirka 1.500 skadade troligen det hårdast drabbade landet utanför Asien. S-regeringen misskötte hanteringen grovt och var en viktig orsak till att partiet förlorade riksdagsvalet 2006.

Coronakrisen är i krishanteringsperspektiv inte olik Tsunamin. Iallafall inte beträffande Socialdemokratins oförmåga att hantera krisen genom att vara frånvarande just när ledarskap hade behövts som mest.

Efter Tsunamin insåg många att det som varit Socialdemokratins starkaste kort – regeringsduglighet – inte längre gällde. Idag finns ännu större brister i beredskap och insikt om vad som krävdes av det offentliga vid en pandemi. Detta trots att myndigheter slagit larm om bristande beredskap.

Kanske är tyska regeringspartiets historiskt låga valsiffror en föraning om vad Socialdemokratin har att vänta här hemma.