Rädda barnen larmar om att allt fler barn utsätts för hedersförtryck. Organisationens stödchatt tar emot många samtal som pekar på ökning av förtryck och våld av hederskultur.

I en ny rapport har Rädda barnen sammanställt några av vittnesmålen. Unga är förtvivlade över att de ställs inför ultimatum: ”Mina föräldrar säger att jag antingen lever som de vill, eller så blir jag utkastad”, säger en inringande flicka.

Ungas frihet beskärs och de lever under stor kontroll. ”Jag vill så gärna gå och bada med mina kompisar. Känna att jag är som alla andra. Men jag har inte ens en baddräkt eller en bikini”, skriver en annan.

”Jag får inte ha sex, får inte vara hemma hos killar, inte gå ut på fest, vara sent ute – inte ens om jag ska på promenad. Det är egentligen ingen skillnad nu än innan corona – ja, en grej är väl att jag alltid är hemma nu och övervakas vad jag gör. Jag längtar till skolan, jag hoppas det här snart är över”, säger en tredje.

Fångas inte upp

Rapporten beskriver hur barn och unga fått svårare att koncentrera sig på skola eller jobb. Och trots att lagstiftningen skärpts för att skydda barn mot hedersrelaterat våld och förtryck så ser Rädda barnen fortfarande stora brister.

– Många pratar om att man har det svårt hemma och att man har försökt ta hjälp men ingen riktigt lyssnat eller fångat upp signalerna som man har försökt sända ut till vuxna runt omkring, säger Evelina Aho Fältskog, projektledare vid Rädda barnen till SVT.