I Oscarsson-mätning framgår att 70 procent tror att mittenväljare hellre ser samarbete med Sverigedemokraterna än med Vänsterpartiet.

I den aktuella frågan om Annie Lööf ska slå sina påsar ihop med Vänsterpartiet och deras kommunistiska ungdomsförbund ställer medieprofilen Marcus Oscarsson frågan om hans följare tror att mittenväljarna i partier som L, C och även S och M, om de behöver välja föredrar samarbete med SD eller V.

Den här typen av enkäter på nätet är naturligtvis inte statistiskt säkerställda, men Oscarsson har fått nästan 7.000 svar och det är en volym som ändå gör svaren intressanta.

70 procent tror att mittenväljare hellre ser samarbete med Sverigedemokraterna än med Vänsterpartiet.

Lööf har hoppat i galen tunna

Det betyder att Annie Lööf har trampat i klaveret med sitt utspel häromdagen, då hon fortsatte att vara kategoriskt emot samarbete med Sverigedemokraterna men öppnade dörren för samarbete med Vänsterpartiet.

Men Vänsterpartiet tackar naturligtvis och tar emot. Redan före Annie Lööfs flirt med V skrev förre partiledaren Jonas Sjöstedt (V) en krönika i Dagens Arena där han såg fram emot fördjupat samarbete med Centerpartiet.

”Det skulle betyda en betydande vänstersväng jämfört med Januariavtalet”, konstaterar han och hänvisar till att C och V redan samarbetar i många kommuner och även på riksnivå delar en hel del åsikter.

Reaktivt SD-motstånd blir nu aktiv vänsterpolitik

Centerpartiet motiverar hela sin politiska gärning utifrån sitt motstånd mot Sverigedemokraterna. Det har varit ett passivt, reaktivt handlingsmönster som kortsiktigt har kunnat motiveras med att S-regeringen vidtagit en del liberala reformer som sänkt skatt för höginkomsttagare, uppluckrad arbetsrätt och öppning för marknadshyror.

Men för en fortsättning på januariöverenskommelsen krävs nu – av opinionsmätningarna att döma – att Vänsterpartiet får komma med i rödgröna gänget runt Stefan Löfven. Då blir den vänstersväng som Jonas Sjöstedt talar om både naturlig och självklar. S och V kan köra över C (och MP och L, om de finns i riksdagen efter valet 2022).

Centerpartiet får alltså gå till val på inte bara beskedet att en röst på C är en röst för Stefan Löfven som statsminister, utan också en röst för mer vänsterinriktad politik.

Bara de C-väljare som står på radikala sidan i kulturkampen kommer då att kunna rösta på partiet. Några traditionella C-väljare lär inte finnas kvar. Och frågan är om radikala kulturkampsväljare räcker för att hålla Centerpartiets väljarsiffror uppe.