Under Moderaternas digitala träff med regionala och lokala politiker höll partiledaren Ulf Kristersson tal där han menar att valet 2022 kommer att stå mellan konstruktiva lösningar i moderat samarbetspolitik och socialdemokratisk smutskastning.

Under vintern har statsminister Stefan Löfven (S) låtit som en despot i en nedgången diktatur där makthavarna ser opposition som förräderi.

Ulf Kristersson vänder sig mot denna taktik som han kallar ”ovärdig”. Istället konstaterar han:

– Svensk parlamentarisk demokrati står stark. Och den kommer få jobba!

Samlingsparti

Kristersson ska göra allvar av att hans parti formellt heter Moderata samlingspartiet. Han ska samtala med alla. En ny borgerlig regering kommer ”vara redo att kompromissa för att få något gjort”.

Moderatledaren konstaterade att om Löfven vill fortsätta som statsminister måste Vänsterpartiet och Centerpartiet samarbeta med S.

– Med det enda gemensamma målet att utesluta en miljon väljare från det politiska samtalet, sade Kristersson och syftade på Sverigedemokraterna.

Stram invandring är humanism

Däremot var Kristersson vag om konkret sakpolitik. Vi behöver mindre invandring, inte mer. Han satte dock ned foten i den moraliska frågan om antalet nyanlända ”säger vilka vi är”, som Mona Sahlin uttryckt det. Kristersson tillbakavisar det sättet att mäta godhet.

– Graden av humanism kan inte mätas i antal uppehållstillstånd, det måste också spela roll hur det går för dem som kommer hit, sa Kristersson.

Rätt ansats

Man kan tycka Kristerssons tal var vagt när det kommer till konkret politik, men det är ännu långt till valdagen. Då är det riktigt att diskutera mer filosofiska och moraliska aspekter, som exempelvis hur humanism tar sig bäst uttryck. Här har Kristersson rätt ansats.

Det är inte godhet att locka hit hundratusentals människor långt bortifrån, som riskerar livet under strapatsfyllda och dyra resor, för att sedan sätta dem i utanförskap där gängkriminella mördare och våldtäktsmän styr stadsdelarna. För det är exakt vad S, MP, C, V och L gör. (Och vad M och KD gjort till helt nyligen.)

På en skala skulle jag säga Sverigedemokraterna i årtionden uppvisat klart högst grad av humanism. Även giganter som ekonomen Assar Lindbeck och professorn Hans Rosling har medgett att Sverigedemokraterna har den effektivaste flyktingpolitiken – de hjälps bäst i närområdet, inte genom att ta en del av dem till Sverige.

Det vore utmärkt om ett helt regeringsalternativ nu driver den linjen. Då har man förutsättningar att nå genomslag i opinionen för denna rationella uppfattning och punktera vänsterns hycklande anspråk på att vilja människor väl.

Ja, det känns nästan som om det börjar arta sig för en politisk match av historiska proportioner inför valet 2022.