– Känn dig aldrig välkommen tillbaka till Sölvesborg, säger kommunalrådet Louise Erixon sedan domen fallit mot den 23-åring som försökt våldta en 84-årig kvinna i en park.

Mannen är född i Somalia och folkbokförd i Skåne. Han döms nu av Blekinge tingsrätt till fängelse i ett år och åtta månader efter ett våldtäktsförsök mot en 84 årig kvinna i Sölvesborg.

Kvinnan var ute på en morgonpromenad vid Slottsallén i Sölvesborg då hon överfölls av mannen som drog ned henne på marken.

– Jag ska knulla dig! Är du inte tyst slänger jag dig i vattnet, hotade 23-åringen.

Han började slita i hennes kläder men flydde när två andra kvinnor kom springande.

Mannen saknar svenskt medborgarskap men åklagaren yrkade inte på att somaliern skulle utvisas, trots att han tidigare är dömd för en rad andra brott som sexuellt ofredande, grov stöld, hemfridsbrott och narkotikabrott.

Kommunalråd reagerar

Svensk kriminalpolitik är enligt en växande opinion alltför slapphänt i synen på våldsbrott. En röst som däremot förvarar svenska normer och värnar den tradition av trygghet vi haft i Sverige är kommunalrådet Louise Erixon (SD) i Sölvesborg, där våldtäkten skedde.

”Känn dig aldrig välkommen tillbaka till Sölvesborg. Aldrig.” Så skriver hon i en kommentar på Twitter.

Det är ovanligt att lokalpolitiker sätter ner foten i en moralisk fråga som denna. Ska inte gärningsmän kunna röra sig fritt, frågar de politiskt korrekta i olika etablissemang. Och de riktar säkert anklagande blickar mot kommunalrådet med påpekandet att hon inte är domare i juridiska frågor.

Normer som ökar tryggheten

Men folkvalde Louise Erixon ger uttryck för den avsky den breda allmänheten känner inför uppgifter om att äldre kvinnor våldtas på svenska gator, torg och i parker. Som kommunalråd har hon ingen juridisk eller formell makt att porta den dömde mannen från att åter bege sig till Sölvesborg, men genom sitt ställningstagande ger hon uttryck för den moral som förr skyddade barn och kvinnor från att utsättas – djupt rotade normer skapade en högre tröskel för personer med impulsproblem.

Erixon visar på andra än strikt juridiska konsekvenser av brottsliga handlingar som finns i alla civiliserade samhällen: normer som innebär att hela omgivningen, alla andra, är emot de brottsliga gärningarna – inte bara polis och domstol.

Tillit har varit Sveriges största tillgång

När ett samhälle präglas av gemenskap som innebär att man bryr sig om fler än de som står en närmast, fler än den egna klanen eller klassen, skapas en högre grad av trygghet. Man kan lita på att även dem man inte känner ska uppföra sig enligt normerna. Denna tillit har varit central för Sveriges möjlighet att gå från fattigt till rikt land.

Kommunalrådets förmaning till den man som attackerade en 84-årig kvinna på promenad uppfattas av vänsteraktivister som hård, men värnar i realiteten om normer som krävs för att ett samhälle ska kunna vara öppet och tryggt.

Vänstern tror att normlöshet innebär frihet, men det är en farlig illusion. Normlöshet blir ett paradis för den 23-årige våldtäktsmannen. Men ett helvete för barn, kvinnor och män som saknar våldskapital. Vänsterns normlöshet är bara ett annat ord för anarki, för den starkes rätt.

Louise Erixon har satt fingret på den mest ömmande punkten i det just nu så förvirrade och moraliskt fritt fallande svenska samhället.