– Man har ju en jävla dubbelmoral. Jag har ju faktiskt accepterat de här villkoren, säger förre ordförande Barbro Engman när det avslöjats att hon skinnar medlemmarna på över 25 miljoner kronor.

Under elva år som ordförande Barbro Engman fick hon lön och pensionsförmåner på drygt 25,2 miljoner kronor. I dag får hon varje år 626.000 kronor i pension från Hyresgästföreningen.

Barbro Engman var tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot. Under de senaste åren har Engman, som i dag är pensionär, fortsatt att deklarera årsinkomster på drygt en miljon kronor per år. Det vill säga samma inkomster som när hon var förbundsordförande.

Hon bor i en hyresrätt i centrala Stockholm och äger även en fastighet på Gotland. Samtidigt skriver hon, som samhällskrönikor i socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten, om orättvisor i samhället. 

I en nyligen publicerad krönika skriver Engman: ”Man bör man oroa sig över inkomstklyftor, hemlöshet, ojämlikhet, segregation, privatiseringar och vinster i välfärden”.

Trots dessa texter anser hon att miljonlönerna inom Hyresgästföreningen är nödvändiga för att få hög kompetens.

– Om du tänker att Hyresgästföreningen ska rekrytera personal då kan man inte gå ut och säga ”vi tycker hyresgästerna är värda den jurist som kräver den lägsta lönen”. Även hyresgästerna har rätt till företrädare som är kompetenta och som kan företräda dem på ett rimligt sätt, säger hon till GT/Expressen.

– Jag har skrivit och kämpat för de orättvisor som finns. Jag hoppas att de tycker att de fått en viss valuta för pengarna.