Göran Persson ser kravet på 15 procents kontantinsats vid bostadsköp med dagens priser som en orimlighet. I egenskap av styrelseordförande för Swedbank riktar han kritik mot denna tio år gamla regel.

Eftersom räntorna är fortsatt låga ökar hushållens belåning. Det innebär en risk både för hushållen och ekonomin om skuldsättningen blir alltför hög inför framtida räntehöjningar.

”Det blir ibland fullkomligt omöjligt för hårt arbetande unga människor att klara den saken, även om man sedan skulle klara sina amorteringar”, sade Göran Persson till Dagens Industri i samband med Swedbanks årsstämma.

Persson vill diskutera kontantinsatsen med Finansinspektionen.

”Det finns mycket att göra här, och bostaden är en så viktig del av det vuxna livet – och även barns liv – att jag tycker att vi bör ta en ordentlig diskussion med Finansinspektionen om hur det här ska hanteras framöver.”

Få har råd med kontantinsats

Bolånetaket infördes 2010. En regel som begränsar hur mycket boköparen kan låna. Man får i dag låna max 85 procent av vad bostaden kostar och resterande 15 procent av priset måste läggas kontant.

I dag har bostadspriserna skjutit i höjden, prisrekorden avlöser varandra och för att köpa en genomsnittlig villa i Stockholms län under rådande bostadsyra krävs det drygt en miljon kronor i kontantinsats, skriver Di

I Göteborgsområdet krävs det att du betalar nästan en halv miljon kronor om du vill köpa en genomsnittlig bostadsrätt.

Det är mot bakgrund av det här som Göran Persson vill diskutera kravet på kontantinsats med Finansinspektionen.

”Unga människor som vill skaffa en bostad ska ha möjlighet att göra det. Gärna med att kanske låna lite mer då, men framför allt att hålla fast vid amorteringen så att man betalar av sina lån”, säger Göran Persson.