I lördags stoppades en bil av polisen vid en bensinmack i Botkyrka. Den kunde knytas till grov brottslighet och i bilen fanns advokat som gjorde motstånd.

Det var det ingen slump att polisen var på plats vid den bensinmack där bland annat en flicka sköts ihjäl förra året. Bilen som advokaten var passagerare i, kunde knytas till grov brottslighet och polisen gjorde bedömningen att det kunde finnas personer av intresse i den.

– Polisen har rätt och möjlighet att göra kontroller. Polisen uppfattade att han inte ville ge sina uppgifter inför de andra och bad honom stiga ur. Men även utanför bilen ville han inte uppge vem han var, säger Mats Ericsson, chefsåklagare Särskilda åklagarkammaren.

Polisen begärde vid upprepade tillfällen att advokaten ska visa händerna men han vägrade. Då beslöt polisen att visitera honom och beordrade honom lägga sig ner på marken.

– Att advokaten hade händerna i fickorna fick poliserna att tro att han hade något att dölja, säger Mats Ericsson till SVT.

Åklagarmyndigheten har beslutat att någon förundersökning om tjänstefel inte inleds mot polisen, så som advokaten krävt.