Som första europeiska nation meddelar Danmark att syriska flyktingar bör återvända hem då läget är tillräckligt säkert.

Den socialdemokratiska regeringen har dragit in uppehållstillståndet för 94 flyktingar från Damaskusområdet efter den anser att Damaskus och dess omgivning nu är säkert, rapporterar Daily Telegraph (betalvägg).

Man har omklassificerat södra Rif Dimashq provinsen i Syrien som säkert att återvända till, vilket innebär att ytterligare 350 syriska invånare i Danmark kommer att få sina tillfälliga uppehållstillstånd omvärderade, tillsammans med cirka 900 flyktingar från Damaskus vars ärenden återupptogs förra året.

Migranterna kommer inte att tvingas lämna, men om de inte gör det frivilligt kommer de att placeras i deportationsläger, vilket får människorättsgrupper att se rött och anklaga regeringen för att inte ge migranterna något annat alternativ än att återvända.

Förra månaden sa invandringsministern att Danmark hade varit ”öppet och ärligt från början” med syriska flyktingar och sade: ”Vi har gjort det klart för de syriska flyktingarna att deras uppehållstillstånd är tillfälligt. Det kan dras tillbaka om skydd inte längre behövs ”, skriver tidningen.

Han fortsatte: ”Vi måste ge människor skydd så länge det behövs. Men när förhållandena i hemlandet förbättras bör en före detta flykting återvända hem och återupprätta ett liv där ”.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har lovat att nå ’noll’ asylsökande och under 2020 lyckades man uppnå ett nettominus i asylinvandringen, vilket innebar att omkring 700 fler asylsökande lämnade Danmark än som kom till landet.