Sverigedemokraternas systerparti i Israel, Likud, ser ut att göra bra ifrån sig i dagens parlamentsval och fortsätta leda landets regering med partiledaren Benjamin Netanyahu, som redan är Israels längst sittande premiärminister.

KOMMENTAR. Det är en succéartad hantering av coronapandemin som ser ut att ge Benjamin Netanyahu ännu en valseger. ”Inget annat land har lyckats vaccinera sin befolkning så snabbt mot covid-19 som Israel och till stor del är det Netanyahus förtjänst”, skriver Wolfgang Hansson i Aftonbladet.

Fjärde valet på två år

Netanyahu är också en mästare på att hantera den mycket invecklade israeliska inrikespolitiken som lett till rader av regeringskriser, men som alltid slutat med att Netanyahu behåller posten som premiärminister.

Idag går israelerna till parlamentsval för fjärde gången på bara två år.

Förra gången var Netanyahu’s huvudmotståndare generalen Benny Gantz i spetsen för ett vänster-mitten-alternativ, kallad ”blåvitt” efter landets flagga. Ingen fick majoritet och Gantz gick in i en koalitionsregering med Netanyahu som försvarsminister och med uppgörelse om att Gantz skulle bli premiärminister efter halva mandatperioden, i november 2021.

Men regeringen sprack på budgetfrågor och idag går landet alltså till nyval.

Nu är inte längre Gantz oppositionens alternativ sedan hans mitten-vänstersamarbete spruckit och ”blåvitt” dalat kraftigt i opinionsmätningarna.

Ny utmanare i TV-personlighet

Istället är det TV-programledaren Yair Lapid som gör anspråk på premiärministerposten. Han är ledare det sekulära och populistiska mittenpartiet Framtidspartiet (Yesh Atid) som han själv startade 2012. Det ingick i förra valet i ”blåvitt” men ställer nu upp på egen hand. I opinionsmätningarna är hans parti näst störst.

”Valets knäckfråga är vilka partier Netanyahu ska kunna bilda en stabil koalition med”, skriver Margareta Barabash vid tankesmedjan Frivärld i Kristianstadsbladet.

Balanserar mellan ortodoxa och mitten

Netanyahu har som partiledare för konservativa Likud balanserat mellan de ultraortodoxa och mittenpartier. Detta eftersom det en gång statsbärande socialdemokratiska Labor är krossat och förväntas få 5-6 procent av rösterna och endast två mandat i Knesset.

Benjamin Netanyahu var första gången premiärminister 1996-99 och hade en tuff tid i början. Han förlorade val och utmanövrerades av partivännen Ariel Sharon som bildade nytt parti i strävan att nå fred genom unilateral politik, som att överlämna Gazaremsan till palestinierna. Men eftergifterna och fredssträvan från israelerna stärkte de militanta islamistiska Hamas som trappade upp konflikten, mördade palestinier som ville ha fred (som förrädare) och startade lågintensivt krig mot Israel från Gaza.

Sedan Ariel Sharon blev sjuk, kunde Likud återta initiativet och Netanyahu kom tillbaka som premiärminister i mars 2009 och har innehaft posten sedan dess. Det gör honom till den som varit längst på posten som israelisk premiärminister. Få trodde nog att Netanyahu skulle kunna överglänsa förste premiärministern David Ben-Gurion som satt 11 år, men nu har Netanyahu varit premiärminister i sammanlagt 15 år.

Huvudprognosen är att han kommer att fortsätta även efter dagens val.