Även om Annie Lööf ännu inte ätit upp sin högra sko, är centerledaren redo att ta nästa steg i kärleksrelationen med Stefan Löfven. Hon säger sig nu vara beredd att bli minister i S-regering.

KOMMENTAR. Moderaterna kan inte samtidigt budgetförhandla med Centerpartiet om man också budgetförhandlar med Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf till Expressen på tisdagskvällen.

Hon driver därmed motsatt taktik mot Nyamko Sabuni (L) som vill avsluta januarisamarbetet i och med denna mandatperiod.

– Vilka samarbeten som Centerpartister kommer förorda efter nästa val beror på valresultatet, det politiska innehållet och hur andra partier ställer sig till de två ytterkanterna, säger Lööf.

Hon intar alltså samma position som efter valet 2018.

Öppnar för att förhandla med V

Men en förändring är att Annie Lööf öppen för att samverkan med V på andra områden än ekonomi.

– Men vi har tidigare förhandlat med Vänsterpartiet om exempelvis energipolitik, men kring ekonomisk politik, som ändå är grunden för en regeringsbildning, så har jag mycket svårt att se att vi skulle kunna enas om sänkta skatter och utvecklad valfrihet i välfärden, säger Lööf.

Skillnaden mellan V och SD är att Centerpartiet anser endast att SD är ett antiliberalt parti.

– Det är definitivt på värderingsmässig grund, med deras historia och nuvarande agerande, som gör att vi inte vill förhandla och samarbeta med SD, säger Lööf.

Hon har uppenbarligen inget problem med kommunismen, dess förtryck och massmord på tiotals miljoner människor. Det ryms inom Centerpartiets syn på liberalism.

Beredd att bli minister i Löfven-regering

Om mandaten i riksdagen efter valet 2022 räcker och Centerpartiet når en ny överenskommelse med Socialdemokraterna och Stefan Löfven efter nästa val är Annie Lööf öppen för att också ta steget in i regeringen.

– Centerpartiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort. Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning. Vi är beredda att sitta i regering med både socialdemokrater och moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har annonserat att det är dags för att höja skatterna, inte minst skatten på kapitalskatter. Men Annie Lööf tror sig kunna stoppa den typen av förslag igen.

– Det står varje parti fritt att driva sin politik och det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna vill ha kraftigt höjda skatter på jobb och företagande, men nu sänker deras regering skatterna. Bara nu vid årsskiftet med 30 miljarder, säger hon.

Ännu inte ätit upp sin högra sko

Annie Lööf sa 2013 att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna.

Efter januariöverenskommelsen 2019 valde hon att rösta fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Nu är hon alltså beredd att gå in som minister i en S-regering. Ännu har hon dock inte ätit upp skon.