Angela Merkel lutar sig allt tyngre mot Ryssland. Ett allt större beroende av rysk gas, för att kunna avveckla kärnkraften, ser nu ut kombineras med ryska vaccinet, sedan EU-byråkraterna i Bryssel klantat sig.

”Vi märker att Angela Merkel blir nervös”, skriver Europaanalytikern och redaktören på Financial Times, Wolfgang Münchau på Euro Intelligence.

Det är förbundsdagsval i Tyskland till hösten och tyskarna är arga på EU. ”Vaccinkatastrof har potential att bli en första ordningens politiska kris för regeringen under ett valår”, skriver han.

Därför är det intressant att se hur Angela Merkel ser räddningen i det ryska vaccinet Sputnik V. Münchau noterar att tongångarna från tyskt håll var anmärkningsvärt vänligt inställda redan innan The Lancets goda omdöme om vaccinet presenterades i veckan.

Tyskland gjorde sig beroende av rysk gas efter sitt förhastade beslut att avveckla kärnkraften. Nu är det inte uteslutet att Tyskland är på väg att bli beroende av ett ryskt vaccin efter att EU sjabblat till vaccinanskaffningen.

Münchau ”landar i slutsatsen att Tyskland vill göra affärer med Ryssland”, kommenterar svenska Omni.