En 44-åring med eritreanskt medborgarskap bosatt i Göteborg pekas ut som ”hjärnan” bakom en planerad terrorattack mot ambassad i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. 15 har häktats i Etiopien och tre i Sverige.

44-åringen ska vara ledaren för en sovande iransk terrorcell som Iran aktiverat för att finna terrormål att angripa i Afrika. De ska ha studerat USA:s och Israels ambassader i Addis Abeba, men valt Förenade Arabemiratens. Etiopiens säkerhetstjänst lyckades stoppa angreppet genom att gripa 15 personer.

Efterhand har allt fler detaljer om om terrorplanerna läckt ut i olika länder, bland annat om häktningar i Sverige i slutet av förra året.

– Etiopien och Sverige samarbetade och avbröt konspirationen, sa en amerikansk underrättelsechef, konteramiral Heidi K. Berg till New York Times nyligen.

Hon pekade också ut en av de två män som sitter häktad i Sverige och kallade honom för ”hjärnan” bakom det planerade terrorattentat i Etiopien. Förenade Arabemiratens ambassad ska ha valts ut på grund av att landets närmande till Israel.

Häktade för stämpling till terrorbrott

Svenska myndigheter är förtegna. Det kommer dröja innan förundersökningen är klar, uppger kammaråklagare till Kvällsposten.

44-åringen misstänks på sannolika skäl för att stämpling till terroristbrott. Han nekade till brott under häktningsförhandlingarna.

Kort innan 44-åringen greps hade Säkerhetspolisen slagit till mot en lägenhet i Trelleborg där en annan 44-årig man bor. Han häktades också som på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott under november 2020 i Sverige och utlandet.

Den i Trelleborg gripne har tidigare arbetat som livvakt, uppger han i en handling. I Sverige har han arbetat som personlig assistent. Även han nekar till att ha planerat terrorattentat.