I dagens utspel skärper Moderaterna sin syn på arbetskraftsinvandring, som ju under lång tid inte handlat om kvalificerad arbetskraft utan förtäckt bidragsmigration.

Moderaterna vill höja golvet för inkomsterna för arbetskraftsinvandring. Dagens krav på 13.000 kronor ska enligt partiets nya förslag höjas till omkring närmare 32.000 kronor, som man beskriver som en medianlönen i Sverige.

Dumpa inte svenska löner

Vissa försvarar rådande världsunikt öppna arbetskraftsinvandring eftersom man på det sättet kan dumpa lönerna för löntagarna i Sverige. Det är ett svinaktigt krasst sätt att se på arbetsmarknaden som inte hör hemma på 2000-talet. Vi ska inte tävla i en spiral mot fattigdom.

Det är dessutom horribelt att tiotusentals människor kommer till Sverige för att, som det påstås i ofta falska arbetsgivarintyg, arbeta för 13.000 kr i månaden. Sådana arbetsuppgifter borde givetvis utföras av de hundratusentals som redan kommit till Sverige och som tillåts leva på bidrag som den hederliga delen av befolkningen sliter ihop och finansierar med skyhöga skatter.

Rätt att stoppa migrationsfusket med spårbyte

Dessutom vill M nu slopa möjligheten för så kallade ”spårbyte”, det grova missbruk som förekommit då de som fått avslag på en asylansökan istället sökt arbetstillstånd. Riksrevisionen har hårt kritiserat denna form av korruption, men fram till idag har Moderaterna försvarat det systematiska bluffandet för att ta sig in i Sverige.

Moderaterna vill med sina förslag stoppa arbetskraftsinvandring för lågkvalificerade yrken.

”Den arbetskraft som finns i Sverige måste, så långt det är möjligt, användas för att ta jobben här. Varje person som lever på bidrag i stället för att komma i arbete innebär en stor kostnad för samhället”, sades på pressträffen som sändes i Di-TV.

Menar M allvar den här gången?

Det var partiledaren Ulf Kristersson (M) som presenterade partiets omsvängning idag. Därmed kan vi utgå från att förslagen är förankrade i partiet och man inte omedelbart kommer att backa ifrån dem när vänstern börjar kritisera dem.

De två nämnda förslagen innebär att man rullar tillbaka ytterligare en bit av Fredrik Reinfeldts politiska agenda. Det var han som öppnade upp för låglöneinvandring 2008.

Frågan är om ett lönekrav på 32.000 kr/månaden räcker. Det går ju skriva falska arbetsgivarintyg för bluffanställningar också med den månadslönen.

Men vi får vara glada över att Moderaterna går i rätt riktning. Partiet talar om att man nu förstår verkligheten, att vi inte kan ha vidöppna gränser och regelverk som man kan runda för att komma till Sverige och leva på bidrag – bara för att man bedrägligt nog kallar det ”arbetskraftsinvandring”.

I riksdagens utskott kan nu seriösa, genomarbetade oppositionsförslag utarbetas som omedelbart kan sjösättas efter ett regeringsskifte till en konservativ regering.

*

Se intervju i Riks med riksdagsledamoten Jonas Andersson i Skellefteå (SD) och redaktör Dick Erixon om de moderata förslagen.