Regeringens Mediestödsnämnd har skickat ut förslag om nytt regelverk. Där öppnar man upp för att stoppa pengar till tidningar som sprider ”felaktig information” och ifrågasätter ”etablerad kunskap”.

I takt med att internet givit fler röster möjlighet att nå ut har olika etablissemang blivit nervösa. De stora bolagen som äger plattformar för sociala medier har redan börjat stänga ner konservativa och andra som har argument emot de styrande vänsterliberala dogmerna.

Mediestödsnämnden låter som Vladimir Putin

Nu följer svenska staten efter och vill stoppa mediestöd till avsändare som inte rapporterar det staten vill.

Vid lunchtid på onsdagen skickade Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, ut förslag till ändringar i reglerna för mediestödet. De är tänkta att träda ikraft redan 15 april i år.

Mediestödet ska kräva ”hög kvalitet” och detta definierar MPRT som ”ansvarstagande nyhetsförmedling”. Och med ansvarstagande menar man att medier inte ska få ”sprida felaktig eller manipulerad information”.

Attityden påminner mer om Vladimir Putin än om västerländsk yttrandefrihet och fri åsiktsbildning.

Tidningsutgivarna varnar för ”skönhetsbedömningar”

Tidningsutgivarna, TU, konstaterar i nyhetsbrev att MPRT skissar på vaga beskrivningar som kan ge staten långtgående möjligheter till så kallad ”skönhetsbedömning” av journalistik. Alltså löst tyckande, där staten bestämmer vad den vill stödja eller inte.

– Vad är egentligen ”felaktig” information? Det blir inte alldeles enkelt att avgöra vilka publiceringar som verkligen vilseleder, säger tf vd vid Tidningsutgivarna Thomas Mattsson.

Kanske ska skrota hela mediestödet?

– Känns kanske bättre att slopa allt mediestöd, än att staten ska börja bestämma vad som är rätt och fel, skriver riksdagsman Martin Kinnunen (SD) på Twitter.

Ja, det är vanvett att staten – på order av ministrar som Morgan Johansson (S) – ska avgöra vilka medieorganisationer som ska få statsbidrag och vilka som inte ska få det.