Enligt februarimätning från Sifo har de tre oppositionspartierna egen majoritet i riksdagen om det vore val denna månad. Det går riktigt dåligt för L och MP.

Trots den uppmärksamhet Miljöpartiet fått genom byte av språkrör och omkastning av en rad ministrar, backar partiet än mer bort från att klara spärren till riksdagen och får 3,6 procent. Det kanske är så, att ju mer väljarkåren vet om MP desto mindre är man beredd att rösta på partiet.

Liberalerna ligger också dåligt till med 2,8 procent. De får det lägsta stödet sedan Sifo började göra mätningar av partisympatier – 1967.

Båda dessa partier ingår i Januariöverenskommelsen och i regeringsunderlaget. Även Socialdemokratin och Centerpartiet ligger under sina valresultat med 27,6 respektive 8,1 procent.

Därför skulle regeringen tvingas avgå om Sifo varit valresultat.

Oppositionen stärker sin ställning. Både Moderaterna med 23,5 procent och Sverigedemokraterna med 18,8 procent ligger över valresultatet. Kristdemokraterna backar och ligger på 4,3 procent.

Totalt skulle de tre oppositionspartierna få 176 mandat i riksdagen och därmed kunna bilda regering.

Deras väljarstöd tillsammans ligger på 46,6 procent. För att vara säker på att nå majoritet och inte vara beroende av att andra partier åker ut, behöver M, SD och KD öka sitt väljarstöd några procentenheter till.

Vem når majoritet? Källa: Sifo/SvD.

Sifo utförde sin mätning 1-11 februari och genomförde 6.704 intervjuer, rapporterar Svenska Dagbladet.