När Ekot vägt samman flera opinionsmätningar i Svensk väljaropinion framgår att två regeringsalternativ ligger nära att få majoritet. Däremot är de gamla blocken mycket långt ifrån egen majoritet.

KOMMENTAR. De gamla rödgröna blocket med S, MP och V är mycket långt ifrån att kunna vinna valet 2022, de skulle få 141 mandat om det vore val i februari. Iallafall enligt Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av Sifo, Novus och Ipsos och beställd av Sveriges Radios ekoredaktion.

Ännu sämre ligger den gamla alliansen till. De skulle bara få 137 mandat, och det krävs ju minst 175 mandat i riksdagen för att nå egen majoritet.

Men allra sämst till ligger det nuvarande regeringsunderlaget, Januaripartierna. De skulle bara nå 135 mandat om det vore val idag.

Två realistiska regeringsalternativ

De två partikonstellationer som ligger nära eller uppnår majoritet i den aktuella mätningen är också de som känns mest naturliga – även om inget av dem har prövats i Sverige. Det visar hur dramatiskt väljarna håller på att rita om det politiska landskapet.

Ett nytt vänsterblock med S, C och V skulle nå 172 mandat. Det är samma sorts konstellation som regerade Norge 2005-2013, där norska Senterpartiet hade ministrar för jordbruk, energi, transport och regionalpolitik medan Sosialistisk Venstreparti tillsatte finansminister, utbildningsminister och biståndsminister. Allt under socialdemokraten Jens Stoltenbergs statsministerskap.

Dock är det en helt annan konstellation som i februari skulle ha majoritet, om mätningarna varit valresultat – en med M, SD och KD. De tre partierna har tillsammans 177 mandat enligt de sammanvägda mätningarna.

Riksdagsmandat utifrån Svensk väljaropinion, feb 2021.

Hur ser vänstersidans alternativ ut?

Är centerpartisterna beredda på en ”norsk lösning”? Är C och S redo att budgetförhandla med V?

Frågan är kort och gott: hur ser regeringsalternativet ut till vänster, om MP och L är ute ur leken genom att inte klara riksdagsspärren?

Väljarna har rätt att få veta.