DR rapporterar att danska säkerhetspolisen har avstyrt en terrorattack genom tillslag på flera adresser. De huvudmisstänkta är tre bröder från Syrien som gripits med IS-propaganda.

Senaste veckan har danska säkerhetspolisen PET slagit till mot flera adresser på Sjælland, inklusive København, vilket blivit offentligt på torsdagskvällen.

”Tyska och danska säkerhetstjänster kan ha lyckats förhindra en islamistisk terroristattack i Europa”, rapporterar Der Spiegel.

”Tre bröder med syrisk bakgrund är de huvudmisstänkta i ett dansk-tyskt terroristfall”, rapporterar DR.

Enligt ett pressmeddelande från danska polisen har 14 personer gripits misstänkta för ”att ha planerat en eller flera terroristattacker eller deltagit i terrorförsök”, och för ”att ha förvärvat vapen samt ingredienser och komponenter för produktion av explosiva ämnen eller medverkan därtill”.

Pressmeddelandet anger inte var eller mot vem en attack skulle riktas, eller vilket motivet skulle vara. PET vägrar för närvarande att svara på frågor om ärendet.

Men flera tyska medier skriver att tyska myndigheter på lördag utfärdade en arresteringsorder mot tre syriska bröder, varav två skulle varit i Danmark. Enligt tyska åklagarmyndigheten misstänks bröderna ha köpt stora mängder kemikalier som kan användas för att tillverka sprängämnen. De skulle också inneha propaganda för Islamska staten, IS.  

PET anger att terrorhotet mot Danmark är ”allvarligt”.

– Vi anser att det finns människor som har för avsikt och kapacitet att begå terrorattacker i Danmark. Tillsammans med resten av polisen arbetar PET varje dag för att identifiera och bekämpa brott av denna allvarliga karaktär, står det i pressmeddelandet.

*

Se mer i DR, Berlingske, Ekstrabladet och Der Spiegel.