Borde inte debatten handla mer om vad partierna faktiskt säger att de står för? Granskningen av vad vänstersidan i politiken faktiskt står för är minimal. Men i sociala medier kommer vänsterextremister inte undan kritik.

ANALYS. Det är enbart tack vare samhällsengagerade i sociala medier som frågan om vad Vänsterpartiet faktiskt står för idag – år 2021 – kommit upp.

I januari antog partiets ungdomsförbund, Ung Vänster, sin senaste versionen av principprogram. Där framgår det att förbundet fortfarande drömmer om ett kommunistiskt samhälle.

”Ung Vänster analyserar verkligheten och utformar sin politik med hjälp av marxistiska och feministiska teorier. Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle”, står det bland annat.

Detta möter hård kritik i sociala medier.

– Tänk om något annat partis ungdomsförbund skulle identifiera sig med en rörelser som har 100-tals miljoner liv på sitt samvete.

– Helt fruktansvärt, minnet är kort. Dagens unga vet ingenting om kommunismen och dess följder.

– Tveksamt om skolor lär ut om kommunismen och dess avrättningar och mördande av oliktänkande. Läser de överhuvudtaget om Stalin?

– Ett kommunistiskt samhälle = massavrättningar av oliktänkande, koncentrationsläger modell Gulag.

– Ett parti i demokratins Sverige tillåter sitt ungdomsförbund att bekänna sig till den rörelse i världen som är skyldig till det tveklöst största antalet politiska mord/avrättningar.

– De förespråkar den ideologi som har orsakat enskilt störst mänskligt lidande.

– Attans! Om bara min morfar hade vetat detta om kommunismen, så hade han ju inte behövt fly från forna Sovjet…

– Ett samhälle fritt från förtryck kan aldrig vara kommunistiskt eftersom just förtryck är vad alla kommunistiska samhällen byggt på.

– ”Fritt från förtryck”? Undrar vad folk säger (om de fick) i Nordkorea, Kuba, Kambodja, Venezuela etc.

– Kommunism: alltid en avrättning från utopia.

– Samtidigt som Socialdemokraterna och deras propagandamaskineri försöker sätta bilden av att en regering utan de själva vore att sätta demokratin ur spel föreslår Ung Vänster att faktiskt sätta demokratin ur spel i förmån för ett kommunistiskt samhälle.

– Snart också Centerpartiets nya sängpartner…

– Hur mycket har detta uppmärksammats av svenska media?

– Kan det vara ett stort bekymmer? Ung Vänster – Vänsterpartiets ungdomsförbund har endast 964 medlemmar. Låt detta gäng självdö i tysthet.

– Du har missat att V’s nyvalda partiledare ingick i förbundsstyrelsen för Ung vänster bara för något år sedan!

– Partierna skyller alltid på ungdomsförbunden men hur många styrelseledamöter i resp parti kommer inte därifrån?

– Varför är det främst vita övre medelklass svenskar som romantiserar kommunismen?

– Bra fråga, och finns nog egentligen bara ett svar: För att de aldrig behövt leva i ett kommunistiskt samhälle. Man har ingen aning.