En spricka växer fram inom Socialdemokratin om taktiken med återkommande smutskastning är bästa försvar för partiet inför nästa års val. Det kan ”gå riktigt illa”, säger Byggnads inom LO.

Ledande S-företrädare är nöjda med den uppmärksamhet som smutskastningen av Sverigedemokraterna och samarbetet med Moderaterna givit. Partitoppen vill satsa mer på smutskastning av motståndare än att försvara den egna politiken. Mer smutskastning och anklagelser är att vänta, enligt Expressens källor. 

Mycket tyder på att angrepp mot Ulf Kristersson och Moderaternas samarbete med SD kommer bli en bärande del i S valstrategi inför riksdagsvalet i september 2022. Det handlar om att ifrågasätta moderatledarens trovärdighet. Man tror sig kunna vinna valet på det.

Skulle vi inte prata sakfrågor?

Det väcker förvåning och förbittring i Socialdemokratins partiapparat.

– Går man tillbaka ett par månader var vi helt överens om att vi skulle prata sakfrågor: välfärden, äldreomsorgen och privatiseringar. Många upplevde att pandemin gett oss momentum. Men sedan kom Kapitolium och nu pratar alla om det, säger en socialdemokrat som vill vara anonym.

Ute i landet finns det fler som ställer sig frågande.

– Att konfrontera Sverigedemokraterna och Moderaterna är nog nödvändigt i viss mån. Men sedan är frågan hur mycket fokus man ska lägga på det, säger Claes Nordmark, kommunstyrelseordförande i Boden.

Han vänder sig mot att man gör en hände i USA till ”vårt huvudnummer i valet”. Han tror inte att det kommer avgöra valet i Sverige.

Kommer att gå riktigt illa

Från LO-håll är man än mer kritisk och tar direkt avstånd från taktiken.

– Jag är rädd för att om man fortsätter på den här vägen kommer det att gå riktigt illa, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse.