Medlemsorganisationen Hyresgästföreningen ska företräda hyresgästernas intressen och hålla hyrorna nere i förhandlingar med fastighetsägarna. Men stor del av medlemmarnas pengar går till miljonlöner åt chefer som bor i lyxvillor.

Ingen av de nio regioncheferna på Hyresgästföreningen bor i hyresrätter. Flertalet av dem har löner på närmare en miljon kronor per år. Det visar granskning som GT gjort.

Man exemplifierar med chefen för region Västra Sverige som har en inkomst på drygt 950 000 kronor. I fjol köpte han en 215 kvadratmeter stor villa för 8,7 miljoner kr i förnäma Långedrag utanför Göteborg. 

Ingen av regioncheferna vill svara på frågor från GT om sina boenden och inkomster. 

Besviken

Tidningen har talat med medlemmar i Hyresgästföreningen. En kvinna som länge varit medlem och engagerad i Hyresgästföreningen kände inte till lönerna, pensionsavtalen och att alla chefer bor i villor. 

– På deras hemsida står det att det är en folkrörelse och de frågar ”vill du vara med”. Men det är en business som drivs och vissa personer som får mycket pengar för det. Det här är jättefel, säger hon. 

– Om de nu får så mycket pengar så borde det synas i deras arbete, men det syns ingenting. Jag är väldigt besviken.