Svenska kraftnät varnar för överansträngt elnät. Konsumenter uppmanas hålla elförbrukningen nere, annars kan strömavbrott uppstå. Orsak: Elnätet klarar inte kallt väder när kärnkraften stängts ner.

Oljekraftverket i Karlshamn startade upp på torsdagen, för att försöka klara topparna i elförbrukningen.

Med MP och C får vi olja och kol

Med Miljöpartiet och Centerpartiet vid makten eldar alltså Sverige åter fossil olja som förstör klimatet. Under dessa kalla dagar importerar Sverige också kolkraftsel från Tyskland och Polen.

Kol och olja! Det är klimatpolitik av högsta rang, eller hur? Iallafall för kärnkraftsmotståndare som stängt ner flera reaktorer, senast Ringhals 1 den 31 december 2020.

Använd inte dammsugare!

Dessutom uppmanas alltså konsument att hålla nere elanvändningen eftersom Sverige är på väg att bli ett U-land, för underutvecklat land på energiområdet.

SVT uppmanar tittarna att inte använda dammsugare.

Situationen kan bli värre om kylan håller i sig. Det finns också en risk att den sista åtgärden måste vidtas, att stänga av elen i vissa områden.

Det finns visserligen också gasverk som kan ställas om till elproduktion om oljeverket inte skulle räcka. Men, rapporterar TT/G-P, ”Den sista åtgärden är att stänga av elen till områden i landet, för att hindra en total kollaps.”

Nu måste vi skärpa oss

Hur kan vi välja sådana galningar till makten i riksdag och regering, som inte ens klarar av att säkerställa elleveranserna?

Det är dessutom de partier som vill ha alltmer eldriven verksamhet. Vissa prognoser (pdf) menar att elbehovet kan öka från dagens 130 Twh till 200 Twh fram till 2045. Exempelvis skulle transportsektorn kunna öka från 3 Twh till 17 Twh – femdubbling – till följd av elbilar.

Hur ska det gå till, om vi inte ens kan klara dagens behov under kallt väder?

Svenska folket får de makthavare man väljer. Det börjar bli bråttom att välja nya politiker som ser till verklighetens förutsättningar och inte svävar omkring bland molnen i utopiska drömmar en vackert väder.