Rättegången i Stockholms tingsrätt där LO ska bevisa att man har rätt att utesluta medlemmar på grund av deras partival pågår. Till och med Dagens Nyheter anser att fackförbunden gör fel när de utesluter arbetare som de anser sympatiserar med fel parti.

Lastbilsföraren Mats Fredlund i Kiruna är förtroendevald för Sverigedemokraterna. Därför blev han utesluten ur Transportarbetareförbundet. Han har stämt förbundet och vill ha uteslutningen upphävd. Nu avgörs ärendet i tingsrätten.

”Om facken ska fortsätta vara relevanta måste alla få vara med på lika villkor… [S]å gott som alla rätt att öppna ett bankkonto, utan att diskrimineras av banken, eftersom det klassas som en samhällstjänst. Samma sak gäller på flera andra områden, och det är rimligt att principen även börjar inkludera medlemskap i fackliga organisationer”, skriver DN i ledare idag.

”För ett fackförbund är inte vilken förening som helst. Facken har en särställning både i samhället och på arbetsmarknaden. Det märks exempelvis genom att arbetsgivare i regel är skyldiga att kalla facket till förhandling innan det beslutas om viktiga förändringar. Väl där företräder de fackliga representanterna alla anställda, vilket inte håller om en del inte får vara med, eftersom de oorganiserade inte har fått möjlighet att påverka vilka som ska föra deras talan.”

Se nyhetsinslag i Riks med Mattias Karlsson, som medverkade som vittne i rättegången:

Foto: Riks på YouTube.

En halvfinne ger sig inte så lätt

Mats Fredlund väntar sig inget av LO:s kongress utan hoppas istället få rätt i domstol. Han vill gärna få LO på knä för att garantera att inga fackmedlemmar ska tvingas lämna facket på grund av sin partitillhörighet. Han avvisar Transports anklagelser mot Sverigedemokraterna.

– Hur skulle jag kunna vara rasist? Morsan är byfinne, farsan är betongbarn och jag har uppfostrat två mörka barn, säger han.

Mats Fredlund har kört taxi, traktor och lastbil i 33 år. Han har varit medlem i olika fack, men politiskt aktiv blev han först 2017 då han började bli alltmer kritisk mot invandringen och kom fram till att SD låg närmast hans åsikter.

– Vi tar in så otroligt mycket invandring så vi inte ens har råd med våra gamla, sjuka och skolor. Det var därför jag började.