På tisdagskvällen smög regeringen ut ett kort pressmeddelande om ytterligare lättnader för afganska männen som saknar asylskäl men som fått stanna genom ”gymnasielagen”.

Nu ska de inte behöva ha jobb för att få stanna. Det ska räcka med att de ordnar studiemedel på halvtid för att lagens krav på försörjning ska anses uppfyllt. Dessutom ska en så kallad ”yrkesintroduktion” räcka för att de ska få rätt till permanent uppehållstillstånd.

S/MP-regeringen använder alltså den slappa arbetsmarknadspolitiken där antalet låtsasjobb är många, för att låta de afghanska männen få stanna. De ordnar försörjning, heter det. Mer rätt är väl att S, MP, C, V och L låter skattebetalarna försörja dessa män som saknar asylskäl.

Varför kommer dessa lättnader en tisdagskväll i februari?

L-kravet gör att MP får igenom annan lättnad

Jo, sannolikt därför att Nyamko Sabuni krävt att regeringen ska dra tillbaka det utökade förslaget till ”ny humanitära skyddsbehov” som man gjort generösare än vad migrationskommittén landade i. (Som redan det är mer generöst än vad som gällde före migrationsvågen 2015.) Om inte regeringen backar har Sabuni hotat att lämna januariöverenskommelsen och därmed fälla regeringen.

På måndagen kom signaler från L-partiet om att samtal ”i rätt riktning” är igång mellan L och regeringen. Vissa tolkar det som att L har fått kalla fötter och är beredd att lägga sig platt om att öppna gränserna igen. Jag menar att det istället kan handla om att regeringen är beredd att gå L till mötes – för att rädda regeringsmakten. Om jag har rätt skulle det betyda att Miljöpartiet inte får igenom sitt krav på den punkten.

Då måste justitieminister Morgan Johansson (S) kasta till Miljöpartiet ett annat köttben så att de inte blir ledsna. Och MP är ju besatta av de afganska männen som de anser ska stanna i Sverige trots att de saknar asylskäl.

Därför tisdagskvällens korta pressmeddelande.

Vulgärt trixande med lagstiftningen

Om det är så att S bytt ”ny humanitär skyddsgrund” mot slappare regler för afghanska män, då ser vi ett vulgärt trixande med svensk lagstiftning, där regeringen principlöst ändrar lagarna bara i syfte att rädda regeringsmakten för dem själva.

*

Se genomgång av ämnet i Riks: