Det finns inget stöd för att en enskild socioekonomisk grupp skulle bidra specifik mycket till efterfrågan på narkotika i Sverige, enligt en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Socialdemokraterna har hävdat att det är välbeställda svenskar som orsakar skjutningar och sprängningar genom att köpa narkotika, det som utgör en viktig del av gängkriminellas ekonomi.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han 2019 presenterade en ny satsning mot narkotikabrottsligheten.

– Narkotikaanvändning på innekrogar i storstäder och på hemmafester i villaförorter är en viktig inkomstkälla för kriminella som ligger bakom många av de skjutningar och sprängningar som koncentreras till våra utsatta områden, hävdade socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) i en debattartikel samma år.

Nu avslöjas att de sprider lögner och vilseledande uppgifter.

Om någon grupp sticker ut är det snarare den där människor med lägst utbildning, sysselsättning och inkomst finns, rapporterar SVT.

Stefan Löfven (S) ljög på alla plan

Slutsatserna i CAN-rapporten lyder:

1) En något högre andel som använt narkotika det senaste året finns i gruppen med lägre socioekonomisk position.

2) Det är också personer med lägre socioekonomisk position som använder narkotika oftare än personer med högre socioekonomisk position.

3) Gruppen med lägre utbildning använder narkotika tre gånger så ofta som gruppen med högre utbildning. Liknande mönster syns när inkomst och sysselsättning mäter socioekonomisk position.