Reaktionerna är starka på de nya uppgifter som kommer fram kring återvändande IS-terrorister. En kvinna har låtit sina barn posera på bild bland lemlästade och halshuggna vars huvuden spetsats på staket.

Det är SVT som rapporterar om det liv en familj från Sverige levt i terrororganisationen Islamska Staten, IS. När de anslöt sig till IS i Syrien bestod familjen av man och hustru samt deras fem minderåriga barn.

Barn poserar vid lemlästade kroppar

På bilderna som SVT publicerat kan man se den västsvenska kvinnans söner som poserar med vapen och lemlästade kroppar. 

– Jag tror att varje person som tittar på de här bilderna reagerar väldigt starkt på att se så unga barn i krig och hantera vapen på det här sättet. Men också att de är så utsatta. Som åklagare tänker jag att det här kan kunna utgöra brott. Vi vet att IS har använt barnsoldater och att det är ett brott att använda sig av barnsoldater, säger Reena Devgun, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till SVT. 

Sönerna dog i Syrien när de var 14 och 18 år gamla, också kvinnans make dog varpå hon gifte om sig, enligt SVT. Kvinnan har då också fått fler barn.

Tillbaka till Sverige med två barn

IS-kvinnan kom tillbaka till Sverige i december och hade två av sina barn med sig, de har omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. 

I domen skriver rätten att det finns brister i kvinnans föräldraförmåga. Rätten hänvisar till det faktum att kvinnan tog med sina barn till ett krigsdrabbat land och att hon romantiserar bilden av familjens liv i landet och menar att de levde ett normalt liv.

Kvinnan utreds också för brott, hon nekar till misstankarna om krigsbrott och äktenskapstvång.

IS-terrorister har inte i Sverige att göra

En som reagerar på uppgifterna om hur den nu aktuella IS-kvinnan agerat är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Vi nås nu av fruktansvärt obehagliga bilder, som visar hur en kallhamrad islamist cyniskt utnyttjar sina egna barn i IS-terrorismens namn. Minst tre av hennes barn har dött i Syrien. Sedan december är terroristen tillbaka i Sverige, skriver han på Twitter.

– Låt det stå fullständigt klart: Dessa bestialiska och omänskliga handlingar ska resultera i ett indraget medborgarskap och ett för evigt gällande inresestopp. Den som väljer islamism och terror väljer också bort Sverige och svenskt medborgarskap.

– Varje nation med självbevarelsedrift och ett sunt säkerhetstänkande måste ges möjlighet att sätta stopp för terroristernas möjlighet att komma in i landet. IS- mördarna och dess hantlangare har inte i Sverige att göra, avslutar Åkesson.