De som skriker ”hot mot demokratin!” stup i ett är de som själva uppträder totalitärt och undergräver de samtal och dialog som demokrati bygger på.

Svensk samhällsdebatt har nu en tid förpestats av en allt mer hånfull och totalitär ton. Det märkliga är att det är det svenska samhällslivets högsta toppar som driver på föraktet. Flera S-ministrar och tidigare ministrar är drivande, liksom Advokatsamfundets förre generalsekreterare och kolumnister i stora mediehus.

Och värst av dem alla är justitieministern i landet. Morgan Johansson vräker ur sig oförskämdheter, hån och förakt.

I onsdags intervjuades Ulf Kristersson (M) i SVT:s nya politikprogram ”30 minuter”. Hans huvudbudskap var att det går att samarbeta med Sverigedemokraterna i många frågor. Efter programmet skrev justitieminister Morgan Johansson en uppmärksammad kommentar på Twitter om att Ulf Kristersson ”vill gripa makten med hjälp av SD”.

Men nu har fler börjat få nog av den totalitärt sinnade justitieministern.

Som om valförlust för S vore övergrepp på demokratin

Dagens Industri skriver i dagens ledare: ”Han slänger ut ett osakligt inlägg på twitter och släpper lös debatten. Sedan hör man inte av honom mer i just den frågan. … Hans tweet om Ulf Kristersson och Sverigedemokraterna är inte vilken åsiktsyttring som helst. … Uttrycket ”gripa makten” används inte om den som vinner ett val. Det handlar om statskupper, revolutioner, maktkamper inom diktaturer … Det är sannerligen ingen övertolkning att Morgan Johansson frammanar bilden att en valseger som gör Ulf Kristersson till statsminister är ett övergrepp mot demokratin.”

Man avslutar med att fråga hur ”Johansson kan kosta på sig att underminera sin auktoritet som justitieminister med dessa ovärdiga och oanständiga twitterattacker”.

Morgan Johansson är tondöv taltratt

Smålandsposten konstaterar i ledare: ”Det är inte hans första utan femtielfte offentliga övertramp. I den mån Trumps ande är närvarande i svensk politik är det i Morgan Johansson.”

Utan att nämna Morgan Johansson vid namn, riktar Åsa Linderborg i kolumn i Aftonbladet hård kritik mot den vänster som inte lyssnar på kritikerna:

”8 av 10 känner sig maktlösa enligt både svenska och internationella rapporter … Motsättningarna finns på riktigt. Och de går aldrig att överbrygga om ’vinnarna’ och dess taltrattar fortsätter sina tondöva monologer om att demokratin är hotad.”

I Sverige finns knappt någon som bättre stämmer som tondöv taltratt än Morgan Johansson.

Vänstern driver på polariseringen för att tysta opposition

Det är vänstersidan som driver på och fördjupar motsättningarna i västliga demokratier. Skälet att de idag har makten över så gott som alla samhällslivets ”kommandohöjder”, som massmedia, kulturliv, universitet, myndigheter och som i Sverige, regeringsmakten. Men de är rädda att förlora makten.

De har inga svar på tidens frågor och kan inte i sak bemöta den kritik som kommer från konservativt håll. Därför är deras taktik att deplattformera meningsmotståndarna. Man vill helt enkelt tysta oppositionen. Det är totalitärt tänkande – rakt igenom.

Den som är demokrat försvarar meningsmotståndarnas rätt att framföra sina åsikter, även om man inte håller med om dem. Man är för fri åsiktsbildning och öppen debatt för och emot olika sakfrågor.

Tänk på det: den som svartmålar sina politiska motståndare har inga egna argument för ett bättre samhälle som man själv tror på. Det enda sättet man tror sig kunna behålla makten är att stoppa motståndarsidan från att framföra sina klokare ståndpunkter.