Före detta Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm är landets fulaste byggnad någonsin. Det är nu fastslaget genom en omröstning där mer än 51.000 röster avgivits inom folkrörelsen Arkitektupproret.

Betongbyggnaden i brutalistisk stil byggdes 1967, ritad av Gunnar Henriksson som sedan blev huvudstadens stadsarkitekt med makt över hur Stockholm förfulades. Att fd arkitekturskolan toppar listan är ingen överraskning. Huset nämns ofta när förfulande arkitektur kommer på tal.

Ironiskt nog har byggnaden inrymt utbildning för blivande arkitekter inom KTH. Men efter branden 2011 har arkitekturskolan flyttat till Vallhallavägen.

– Det är en grå, trist fasad som ser ut som en försvarsanläggning, säger Jerker Söderling inom Arkitekturupproret till SVT.

Tvåa i Arkitektupprorets omröstning kom Domkyrkoforum i Lund som i folkmun kallas “mördarsnigeln” och “flygplatsterminalen”. 

Trea blev Caroli City-komplexet i Malmö, en jättebyggnad i betong som byggdes när stadens äldsta hus i medeltida gatunät revs.

Sveriges vackraste byggnader

Tidigare har Arkitektupproret röstat fram landets vackraste byggnader. Vann gjorde Universitetsbiblioteket i Lund. Tvåa blev Hirschska huset i Sundsvall. Och trea Nordiska museet i Stockholm.