S/MP-regeringen bedriver ett krig mot plast, men agerar miljöskadligt, företagarfientligt och försvårar bekämpningen av smittspridningen av coronaviruset.

KOMMENTAR. Alla känner till plastpåseskatten på 7 kr. Men den har inte resulterat i mindre skadlig plast, utan mer. Miljövänliga påsar straffas, eftersom ”de ser ut som plastpåsar”.

Nya miljöanpassade produkter straffas av S och MP

– Otaliga miljarder har investerats för att säkerställa en hållbar framtid genom utvecklingen av nya miljöanpassade material som inte bidrar till vare sig CO2-utsläppen eller plastnedskräpning i form av mikroplaster. Är det då verkligen försvarbart att straffbeskatta utvecklingen av miljöbesparande material i Sverige? Det säger Åke Rosén, grundare till Helsingborgsföretaget Gaia BioMaterials till fPlus.

De har utvecklat påsar som är nedbrytningsbara och kan användas upp till 50 gånger – men ändå ska de beskattas. Anledningen: De ser ut som plastpåsar. ”Vi känner oss totalt lurade”, säger Åke Rosén.

Ny skatt på plast motverkar coronabekämpningen

Men det är inte det enda exemplet på regeringens bristande förmåga att agera miljövänligt. Man var i full färd med att införa en ny plastskatt på snabbmatsförpackningar.

I riksdagen ifrågasatte Tobias Andersson (SD) införandet av en ny skatt samtidigt som restaurangnäringen går på knäna på grund av alla begränsningar till följd av corona. Vad värre är, den nya skatten skulle bli 3-7 kr på hämtmatsförpackningar, alltså bestraffa den del av restaurangnäringen som kan fortgå på ett smittsäkert sätt.

I riksdagen försvarade finansminister Magdalena Andersson (S) den nya skatten. Hon hade förmodligen inte tänkt på att den nya plastskatten motverkade smittsäkra leveranser.

Men kort tid efter Tobias Anderssons fråga, meddelade regeringen att den nya skatten ska skjutas upp.

Andersson misstänker att finansministern inte visste att skatten skulle skjutas upp. En annan teori är att Magdalena Andersson först i debatten med Tobias Andersson förstod hur korkat förslaget var, och senare samma dag fick regeringen att backa från förslaget. Då var budskapet detta:

– Under pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt, sa plötsligt miljöminister Isabella Lövin (MP).

Tobias Andersson intervuas i Riks om regeringens turer.