SVT gjorde en hyllningsintervju med rapparen Yasin Byn från Rinkeby. När intervjun kritiserades gick Aftonbladet ut och försvarade hyllningarna. Igår häktades rapparen för människorov.

KOMMENTAR. Denne Yasin Byn, 22, fick framgångar i Spotify med en låt som musikjätten Warner Music givit ut. Detta trots att det är allmänt känt att Yasin Byn umgås i kriminella gängmiljöer och har en våldsromantiskt budskap i sin musik. Han är dömd för vapenbrott och misstänktes vara delaktig i ett brutalt mord i Rinkeby förra året.

Tidigare har poliser påtalat att det inte är till fördel för brottsbekämpningen att de som hyllar våld och kriminalitet blir populära artister. Musiken ger legitimitet åt kriminaliteten. De kriminella blir ännu större förebilder än de redan är bland unga vilsna i förorterna.

Men media gillar de som sticker ut, så länge de inte riktar våldet mot medierna. Därmed blir medier en sorts medlöpare till växande hotfullhet och våld i det svenska samhället. Man gör våldsverkarna till idoler, istället för att beskriva dem som de ligister och destruktiva svin de är.

Medier propagerar för våld

Aftonbladet instämmer i en hyllningsledare så sent som 2 december i det Yasin Byn säger, ”Jag är inget monster, bara budbäraren”. Vilket ju bara är vad alla kriminella hävdar. De är oskyldiga. Men nu är alltså Yasin Byn åter häktad, denna gång för människorov. Han har kidnappat en annan rappare.

Efter häktningen, på sannolika skäl, misstänkt för stämpling till människorov har åtminstone musikbolag börjat dra öronen åt sig.

– Vi har inget avtal med honom, säger Frida Skogh, presskontakt på Warner Music efter häktningen.

Lasse Wierup som skrivit boken ”Gangsterparadiset” kritiserar mediernas hyllningar av kriminella efter häktningen: Gripandet av Yasin Byn, som misstänks för anstiftan till människorov, sätter fingret på hur vanskligt det är att – som svt och andra delar av public service – okritisk ge utrymme åt den nya generationens gangsterrappare”, skriver han på Twitter.

SVT försvarar sig med att man måste ”bevaka” vad som sker i samhället. Det är ju sant, men varför inte göra det som kritisk granskning istället för idolhyllningar? Och med tanke på att Yasin Byn i SVT hävdar att han lämnat det kriminella livet, är det ju ingen dokumentär utan lögnaktig propaganda som public service sprider åt ligister. PR-verksamhet åt kriminella är något annat än journalistisk bevakning.