Förändringarna i opinionen är enligt Novus små. De tre stora partierna ökar och SD ökar mest. Detta medan de små partierna tappar.

Siffrorna i Novus första mätning under 2021 är förändringarna inte stora. Men mest ökar Sverigedemokraterna med +0,9 procentenhet.

Trots att småpartierna tappar mark är det där som majoriteten mellan regeringssidan och oppositionen kan komma att avgöras, beroende på om partier klarar spärren eller inte. I denna mätning ligger L under spärren medan MP ligger precis på 4,0 procent.

Man kan se att det finns en kvardröjande effekt av coronapandemin, särskilt genom att Socialdemokraterna fortsatt ligger på sitt valresultat 2018, dvs 28,5 procent, medan de förra vintern var nere i 23-24 procent.

Samtidigt ligger både Moderaterna och Sverigedemokraterna klart över sina valresultat, M med +2,0 procentenheter och SD med +1,9 procent.