Allt fler migranter i Syd- och Mellanamerika har börjat vandra mot USA eftersom tillträdande presidenten Joe Biden varit mindre hård i fråga om migration till USA än president Donald Trump.

Reuters skriver att det bara från Honduras rör sig om runt 6.500 personer som börjat sin resa mot USA för att lämna fattigdom och gängvåld i hemlandet. Gruppen har hittills tagit sig till Guatemala och planerar att ta sig till USA via Mexiko.

Presidentkandidaten Joe Biden lovade ett mer humant tillvägagångssätt för migration, vilket nu får fart på potentiellt enorma migrationsströmmar.

Därför samordnar Guatemala, Honduras, El Salvador och Mexiko säkerhetsåtgärder för att stoppa obehöriga gränsövergångar mellan länderna i regionen. Men de har tidigare gjort det efter påtryckningar från president Trump. Frågan är om de kommer att göra det om Biden inte riktar krav på strikta gränskontroller.

Enligt Reuter uttrycker Joe Biden och hans medarbetare ”oro” över utsikterna om ett växande antal migranter som vill komma in i USA så fort han tillträtt som president.

Migranterna hoppas på ett varmt välkomnande av amerikanska myndigheter när Joe Biden tillträtt, rapporterar TRT.