När svenska partiledare debatterar i riksdagen finns ett större intresse för händelser i USA än om allvarliga samhällsproblem i Sverige, det politikerna har ansvar för.
REFERAT. I dagens partiledardebatt var statsminister Stefan Löfven (S), miljöminister Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C) ivriga om att förhöra Jimmie Åkesson (SD) om vad han kunde tänkas tycka om USA.
Åkesson konstaterade att regeringen och stödpartierna föredrar att prata om det som händer i USA i stället för om sina egna misstag. Det är en märkligt prioritering.
Ställ krav på IT-oligarkerna
En annan fråga som löpte som en tråd genom debatten var att IT-jättar, som Facebook, Google och Twitter, stänger av folkvalda, privatpersoner och medborgarjournalister på nyckfulla grunder.
Åkesson ställde fråga till statsminister Löfven om det är rimligt att teknikplattformar kan stänga av personer som de anser har misshagliga åsikter.
Löfven anser att det behövs reglering också av dessa medier och plattformer, ungefär som kring tidningar.
Åkesson ”köper inte” Löfvens uppfattning att dessa plattformer går att likställda med en tidning. De har en enorm makt och enskilda företag kan bestämma vad som får sägas.
– Vi måste ställa krav på IT-oligarkerna, säger Jimmie Åkesson.
Löfven håller med om att de stora ägarna inte ska bestämma, men säger samtidigt att alla ”inte kan få häva ur sig vad som helst” i sociala medier.
Åkesson säger att regeringen borde reagera när ägare av teknikföretag kan stoppa en svensk webbtidning. Han syftade på att Google/YouTube 23 december stängde ner Swebbtv som har över en miljon visningar per månad.
Statsrådet Isabella Lövin menar att det är SD-politiker som attackerar fria medier och frågar Åkesson vilket ansvar han känner för att skydda fria medier och stoppa desinformation.
– Åsikter som inte stämmer överens med S och MP är inte alltid desinformation, replikerade Åkesson.
Tonläge och ordval
Ytterligare en fråga om debattklimatet togs upp av statsminister Löfven. Han anklagade Sverigedemokrater som använder ord som ”krig” i politiken och att det inte är demokratins språk.
Åkesson replikerade att det i arbetarrörelsens sång heter talas om ”sista striden”, ord som Löfven troligen sjunger.
Corona och äldreomsorg
I övrigt handlade partiledardebatten om anklagelser och motanklagelser kring hanteringen av coronapandemin och de höga dödstalen i äldreomsorgen.
Löfven skuldbelade kommunerna genom att hävda att de måste avstå från kommunala skattesänkningar.
Oppositionsledarna menade att äldreomsorgen är oerhört eftersatt på punkt efter punkt och hänvisade till att Coronakommissionen konstaterat att ”det är regeringen som styr riket”.
Ulf Kristersson (M) kritiserade senfärdigheten och pekade på att Sverige är bara ett av fyra i-länder som inte använder appar för smittspårning.
– Regeringen måste kliva fram eller stiga åt sidan”, sa han.
Ebba Busch menade att regeringen inte vill leda, utan hellre delegera.
– Vi fick bara höra ”mummel” när vi frågade, sa hon.
Även stödpartiet Vänsterpartiets nye partiledare var kritisk mot regeringen i coronafrågan.
– I ord skulle de äldre skyddas men i handling gjordes inte tillräckligt, sa Nooshi Dadgostar (V) i sin första partiledardebatt.
Jimmie Åkesson summerade det som säkert väldigt många medborgare undrar över.
– Hur kan vi ha världens högsta skatter och ändå få försämrad välfärd? Svaret är politik och prioriteringar, sa Åkesson.