På söndagseftermiddagen brann bilar på tre olika platser i Lövgärdet, en del av förorten Angered, norr om Göteborg. Maskerade personer som tänt eld på flera bilar i området attackerade också väktare på plats för att hindra vandaliseringen.

Det började brinna i en bil vid kl 17.22. Nytt larm inkom 20 minuter senare från närliggande plats om ytterligare bilar som satts i brand. Nästan en timme senare kom ett tredje larm om bilbrand i Lövgärdet.

– Det är flera bilar som brinner. Vi är där och håller på med släckningsarbete nu, säger ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Strax före kl 20 meddelade polisen att situationen i området eskalerat. En väktarbil ska då ha attackerats genom att flera personer kastat föremål mot bilen. En anmälan om försök till våld mot tjänsteman upprättades. Polisen hade också omhändertagit fyra minderåriga i området, där socialtjänsten nu blivit inkopplad.

– Men vi är kvar i området och försöker lugna medborgarna. Vi är 8-10 patruller på plats, även en hundpatrull, säger vakthavande befäl vid polisen till Göteborgs-Posten.

Många bilbränder de senaste veckorna

De senaste veckorna har stadsdelen plågats av ovanligt många bilbränder. Bara dagen innan, på lördagen sattes en bil i brand på Paprikagatan i Lövgärdet. Enligt polisen hade då 14 bilbränder anmälts i området under de senaste sex veckorna.

– Det rör sig om en till fyra bilar vid varje anmälan, säger polisens presstalesperson i region Väst.